Sektörel

Yabancıya konut satışları artacak mı?

Vatan Gazetesi'nin köşe yazarları arasında bulunan Ercan İnan, bugünkü yazısında inşaat sektöründe yabancıya konut satışı konusunu değerlendirdi. İşte o köşe yazısı...

Dün sabah Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) yöneticileri ile kahvaltıdaydık. Körfez bölgesinin potansiyel alıcılarını davet etmişler, İstanbul Çırağan Sarayı’nda değişik bir konsept ile projelerini tanıtıyorlardı. Üç günlük organizasyonun bir değerlendirmesini yaptılar.


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konutta yabancıya satıştaki büyük fırsatları ortaya koyarken, önce yaşanan aksaklıklara değindi ve ticari ateşeliklerde biriken şikayetlere dikkat çekti:


Küçükçekmece Gölü çevresinde inşaat yapan bir firma, Körfez’den gelen alıcıya maket üzerinden evi Boğaz kıyısı diye satmış. Bir başkası ise Kayabaşı’ndaki projeyi İstanbul’un merkezi gibi göstermiş. Bu yanlışlar markalı konut üreticileri için yurt dışında olumsuz algıya sebep oluyor. Bu sebeple ticari ateşeliklerde şikayetler birikmiş durumda. Bu durumu düzeltmek ve yabancılara İstanbul’u gösterip alıcıları doğru firmalarla buluşturmak için bu programı düzenledik.


Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı söze girdi. Yabancıların son dönemde İstanbul dışında çok fazla konut talep ettiklerine işaret etti:


Mesela Trabzon. Son dönemde çok popüler. O kadar popüler ki Suudi Arabistan’dan Trabzon’a direkt uçak seferleri bile yapılmaya başlandı. Yalova, Bursa zaten hep ilgi görüyordu. Sakarya da son dönemde revaçta. Ancak buralarda ‘no name’ firmalar fazla olduğu için yabancı için riskler de artıyor.


Ömer Faruk Çelik, Türkiye’deki konut pazarı ile ilgili ilginç verileri paylaştı:


Türkiye’de yılda yaklaşık 550 bin konut üretiliyor. Bunun yüzde 10’unu TOKİ üretiyor. KONUTDER ve GYODER üyesi markalı konut üreticilerinin payı yüzde 5 civarında. Kalan yüzde 85’lik bölümü no name diyebileceğimiz küçük ve orta boyuttaki müteaahitler üretiyor. Zaten kayıt dışılığın büyük bölümü de buradan kaynaklanıyor.


Ömer Faruk Çelik, bu firmaların satılan konutun fiyatını düşük gösterdiğini, vergi kaybına neden olduklarını söyledi. Bu durumun devlet nezdinde tüm müteahhitleri de zan altında bıraktığını kaydeden Çelik, tüm satışlarını kuralına uygun yapanların haksız rekabetle karşılaştıklarını ve bazılarının da kayıt dışı olmaya zorlandığını ifade etti. Tapu harcı ve her işlemde karşılarına çıkan damga vergilerinin ağır yükünün de altını çizdi.


Fırsat kapısı


Gelelim fırsatlara. Yabancıya yapılan satışların toplam konut satışlarının yüzde 4’üne denk geldiğini belirten Ömer Faruk Çelik, bunu yüzde 10’lar seviyesine çıkarmanın işten bile olmadığını vurguladı.


Bu yıla ait rakamları da paylaştı:


Bu yılın ilk 8 ayında yabancılara yapılan satış 14 bin civarında. Yıl sonu tahmini ise 21 bin adet. Sektörde 550 bin konutun satıldığını düşünürsek yüzde 4’lere ancak geliyor. Hedef bunu yüzde 10’lara çıkarmak. Bu toplantıyı yapmamızdaki neden de bu. Onlar bizi biz onları daha yakından tanıyalım istedik.


Hasan Rahvalı, 2016’da yabancıya 40 bin konut satışı ve 10 milyar dolar gelir hedefinin uzak olmadığını söyledi. Bürokrasinin de sektörün önünü açması gerektiğine işaret etti.


Toplantıda konu konutta stok birikti mi, fiyatlar niye bu kadar uçuk gibi noktalara geldi haliyle. Ömer Faruk Çelik, çok samimi bir ifade kullandı:


Karar vericiler, kanun düzenleyicilerle biraraya geldiğimizde elbette ağlayacak, sorunlarımıza çözüm bulmalarını isteyeceğiz. Stoktan söz etmesek bile ‘Satamıyoruz’ diyeceğiz. Ne bileyim şu yüzde 18’lik KDV’yi düşürün diyeceğiz. Ancak potansiyel alıcılara böyle diyemeyiz. Çünkü onlara da bu mesajlarla gidersek, o zaman konutun fiyatını düşürün derler...


Bir arkadaşımız “Reklamda görüyorum. 650 bin TL’lik 1+1’den aman kimse duymadan kap’ diye söz ediliyor. Böyle fiyat mı olur? diye sordu.


KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur yanıt verdi:


O evin lokasyonunun nerede olduğuna bakmak lazım. Öyle yerler var ki arsa maliyeti yüzde 85’lere çıktı. Arsa sahibine yüzde 85 verilince ortaya böyle rakamlar çıkması da normal. O parayı aslında eve değil, arsaya veriyorsunuz.


Vatan