27 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışları çakıldı! Yabancı yatırımcıya örtük bir ambargo mu var? 

Yabancıya konut satışları çakıldı! Yabancı yatırımcıya örtük bir ambargo mu var? 

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre yabancıya konut satışları ekimde 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Peki, Yabancıya konut satışlarına örtük bir ambargo mu var?



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında, yabancıya konut satışları yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Son 3 senede Türkiye'de konut ve kira artışları istikrarlı bir şekilde artıyor. Ancak konut satışlarında da düşüş devam ediyor. Konut piyasasının alt üst olmasında etkili olan nedenlerden biri de yabancıya konut satışları oldu.

Fakat bu satışlarda son aylardaki düşüş dikkat çekiyor. Son olarak ekim ayında, yabancıya konut satışları yaklaşık son 2,5 senenin en dip seviyesine geriledi.

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre, yabancıların vatandaşlık için alacağı gayrimenkul değerinin 400 bin dolara çıkarılmasından sonra, ikamet izni için alınan konut bedeli koşulu da yükseltildi. 

Yabancıya konut satışları çakıldı! Yabancı yatırımcıya örtük bir ambargo mu var? 

SATIŞLAR 2020 HAZİRAN’DAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEDE

TÜİK verilerine göre, ocak ayında yüzde 0,6 ile sınırlı olan yabancıya konut satışlarındaki gerileme, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra şubat ayında yüzde 27’ye çıkmış; eylül ayında ise yüzde 42 ile sert gerilemeye devam etmişti.

Geçtiğimiz gün yayımlanan TÜİK verileri ise, bu daralmanın derinleştiğini göz önüne seriyor.

Buna göre, ekim ayında yabancıya konut satışları senelik bazda yüzde 53 gerileyerek 2 bin 535’e geriledi. Böylece yabancıya konut satışları 2020 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Satışlar, 2023'ün ilk 10 aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 azaldı ve 30 bin 599 adede geriledi.

Bu satışların, toplam satışlar içindeki payı da sene başından bu yana 1,6 puan geriledi. Ocak 2023'te toplam satışlar içinde yüzde 4,3 olan yabancıya konut satışlarının payı, ekim itibarıyla 2,7’ye gerilemiş durumda. Peki yabancıya konut satışlarında yaşanan bu sert düşüşün nedenleri ne?

Sektör temsilcileri, nedenlerden birinin ‘yabancıya ikamet amaçlı konut satışında alt limitin artırılmasından’ kaynaklandığını belirtiyor.

Göç İdaresi Başkanlığı 16 Ekim 2023 tarihinden itibaren yabancıların ikamet izni alabilmek için alacakları taşınmazlarda 75 bin dolar olan alt sınır 200 bin dolara yükseltildi.

Eğer tapu işlemleri 26 Nisan 2022-16 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi ise tapu üzerindeki satış bedelinin küçük kentlerde 50 bin dolar, büyükşehirlerde 75 bin dolar olması gerekiyordu.

Öte yandan geçen sene Türk vatandaşlığı başvurusu için alınacak gayrimenkul değerinin de 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasına karar verilmişti.

Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre bu durum, yabancıya konut satışlarının düşmesindeki sebeplerden birini oluşturuyor.

Yabancıya konut satışları çakıldı! Yabancı yatırımcıya örtük bir ambargo mu var? 

‘ÖRTÜLÜ BİR AMBARGO UYGULANIYOR’

Konuya ilişkin açıklama yapan Gayrimenkul değerlendirme uzmanı Ahmet Büyükduman, satışlardaki düşüşün yabancılara yönelik ‘örtülü bir piyasa kapatmadan’ kaynaklandığına vurgu yaptı.

“Açıkça telaffuz edilmiyor ama yabancılara yönelik örtülü bir piyasa kapatma durumu var” diye ifade eden Büyükduman, mahallelerin ikamete kapatıldığını, ikamet izinleri kolay verilmediğini ve ikamet için satın alınması gereken gayrimenkul tutarının da 75 bin dolardan 200 bin dolara çıkarılmasının idari tedbirlerle yabancılara yönelik örtük ambargo uygulandığını söyledi.

Nilüfer Belediyesi'nden sanayi alanı imarlı arsa!

Gaziakdemir Mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüme tepki: 103 metrekare evim 48 metrekareye düşüyor!

Ankara’da konut satışları yüzde 12 düştü!


Geri Dön