Yabancıya vatandaşlık hakkı müteahhite yaradı!
Yabancıya vatandaşlık şartı ülkelere göre farklılık gösteriyor. Türkiye'de ise 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancı vatandaşlık alabiliyor.
Birçok ülke gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık veriyor. Türkiye'de de 250 bin dolarlık ev şartı var. Sözcü Gazetesi'nden Metin Köklüçınar'ın haberine göre, yabancıların konut alımından en çok müteahhit kazanıyor. Müteahhit 1 milyon 350 bin liralık evden 13 bin 500 lira kazanç elde ediyor.
Gündemde diye oradan başlamak istedim,
Malta; 789 bin dolar bağış ve 410 bin dolarlık mal varlığı istiyor. Bulgaristan; 585 bin dolara bir yıl oturum, üç yıl arka arkaya da tekrar, İngiltere; 2 milyon 800 bin dolar ve 5 yıl ikamet, ABD; 500 bin-1 milyon dolar yatırım, Kanada; Para karşılığında vermiyor(!) ama 617 bin dolarlık ‘start-up' yatırımı istiyor. Avustralya; 1 milyon dolarlık yatırım ve 2 milyon dolar mal varlığı, Yeni Zelanda'ya ise 6 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerekiyor…
Uzatmadan…
Güney Kıbrıs 2 milyon 300 bin dolar, Yunanistan 292 bin dolarlık yatırım ya da 585 bin ticari mal varlığı, İspanya'da da 585 bin dolar mal varlığı ve 10 yıl ikamet şartı var…Yaşamayı düşünürseniz 76 bin dolarlık hisse senedine Letonya, yılda 3-4 bin dolarlık lüks tüketim garantisi verip 20 yılın sonunda da alabileceğiniz Tayland var. Kısaca, parayı ‘bulanın' düdüğü çaldığı bir konu vatandaşlık…
Türkiye'de ne kadar? ‘Krize kadar' en az 1 milyon dolarlık ve üç yıl satmama şartı ile taşınmaz(dı), Bugün 250 bin dolar (yaklaşık 1 milyon 350 bin lira)! ‘Oturun' ise birkaç yüz dolar…
Şimdi, “Kardeşim prosedür gereği ‘taşınmaz' (ev) şartı var” diyenlerinizi duyuyorum. O zaman gelin küçük bir hesap yapalım…
250 bin dolarlık ev şartı var ya, aslında evi almanıza gerek bile yok. Devam eden bir projeden müteahhite parayı verin, imzayı atınca gidin o gün gün vatandaşlığı alın. Evi ister bir yıl sonra teslim al ister 3 yıl sonra. Satmama şerhi bitiminde de, 3 yıl sonra elden çıkarıp, ‘rüzgâr' da o sıralar gayrimenkulden yana esiyorsa, cebini para bile kalır.
Bu işten devletin kazancı ne? Yüzde 1 oranındaki KDV. 1 milyon 350 bin liralık evden 13 bin 500 lira… Kazanan kim? Müteahhit…
Gelin bir düşünün derim. Olmadı… Tanesi 25 kuruştan 5 milyon 400 bin adet ‘poşet' aldırır, 810 bin lirasını anında tahsil edersiniz …
Gayrimenkulde devrim niteliğinde düzenleme!
‘Satış vaadi' ayarıyla yabancıya 50 bin konut satılacak!
Yabancıya konut satışında vatandaşlık işlemlerine dikkat!