Ekonomi

Yağ piyasasında dengeler değişiyor! Rekor kırabilir!

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, süreç iyi yönetilirse Türkiye'nin zeytin yağı ihracatında rekor kırabileceğini söyledi.Tarım yazarı Yıldırım, Avrupa’nın son 500 yılın en kurak yılığını geçirdiğini belirtti ve “Birçok üründe olduğu gibi Avrupa’da zeytinde de üretimin düşmesi söz konusu

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesi'ndeki 'Zeytin ve zeytinyağında rekor üretim' başlıklı yazısında zeytin yağı ihracatına dair çarpıcı ifadeler kullandı.

Tarım yazarı Yıldırım, Avrupa’nın son 500 yılın en kurak yılığını geçirdiğini belirtti ve “Birçok üründe olduğu gibi Avrupa’da zeytinde de üretimin düşmesi söz konusu. Dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan İspanya’da üretimin yüzde 40 azalacağı tahmin ediliyor. İspanya’daki duruma benzer bir düşüş İtalya’da da var.

Ülkemizde ise tam tersine bu yıl zeytin ve zeytinyağında tüm zamanların en yüksek üretimi olacağı düşünülüyor. Avrupa’da yaşanan zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 40 seviyesinde azalması Türkiye, Tunus gibi ülkelerdeki zeytinyağına ciddi bir yönelme olacağını gösteriyor. Bu sebeple Türkiye’de üretim çok yüksek diye fiyatların düşmemesi gerekir. Çünkü zeytinyağına talep yüksek olacak.” Dedi.

ÜRETİM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım yazısına şöyle devam etti; Zeytin hasadının başladığını ve bu yıl üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Mustafa Tan: “Hasat dönemi başladı. Ama henüz bir yoğunluk yok. Şu anda hasadın maliyeti litrede 50 lirayı buluyor. Toplam maliyet ise 100 lira civarında. Dünyadaki fiyatlarda da yükselme var. İtalya’da zeytinyağının litresi 4,9-5 Euro seviyesinde.

Ama maliyetlerdeki artış herkesi zorlayacak. Geçen sene zeytin toplayan kadınların günlük yevmiyesi 100 liraydı, bu sene 275 lira. Erkek işçi yevmiyesi geçen sene 200 liraydı bu sene 375 lira. Zeytinde kilo başına dokuz 10 lira işçilik maliyeti tutuyor, zeytinyağında litre başına 50 lira yapıyor. Şu anda dana zeytine ortalama 11 lira fiyat olduğu konuşuluyor. Zeytine bu fiyatı vermek insanların aklıyla alay etmektir. Fiyat mutlaka yükselecektir. Ayçiçeği yağının piyasada litresi 50 liradan satılıyorsa zeytinyağı bunun en az üç katı olması gerekir. Artan maliyetlerle zeytinyağının 5 litresi bu yıl 750 lirayı hatta 1000 lirayı bulabilir. “ dedi.

İHRACATTA REKOR GELEBİLİR

Zeytinyağı piyasasını yakından izleyen ve sektörde yıllardır yer alan Ali Nedim Güreli, 1976 yılından bu yana sektörün içinde olduğunu ve bugüne kadar bu kadar yüksek rekolte görmediğini söylüyor. Güreli, zeytinyağında bu sene 350- 400 bin ton üretim olacağını belirterek, 2000’lerin başında 90 milyon olan zeytin ağacı sayısının 190 milyona çıkmasının bunda rol oynadığını söylüyor. Güreli: “Daha önce en yüksek rekolte 240 bin ton oldu. O dönemde de biz ihracatta rekor kırdık. Bu sene bu üretim artışı ile birlikte ihracatta ciddi artış olacak. Bu yıl 40-45 bin ton olan ihracat 100 bin tonun üzerine çıkması beklenebilir. Bu da en az 500 milyon dolarlık döviz girdisi demek.

Rekoltenin yüksek olmasına rağmen fiyatlarda gerileme olmayacağını, doğru bir politika ile Türkiye’nin yakaladığı fırsatı iyi değerlendirebileceğini vurgulayan Güreli: “İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın üretimi Avrupa Birliği’nin ihtiyacını ancak karşılayabilir. İhracat için Tunus ve Türkiye’nin ürettiği yağ daha ön plana çıkacak. Bu yağa talep artacak. Süreç iyi yönetilirse yüksek rekolteye rağmen fiyat düşmez” diyor.

25 soru 25 cevap! TOKİ hakkında tüm merak edilenler!

Telefon alacaklar hemen baksın! Oppo Reno 5 Lite en uygun fiyata satışa çıktı! İşte 25 Ekim 2022 fiyat listesi…

TEB’den müjde geldi! Bir sene boyunca ücretsiz olacak!