02 / 05 / 2024

Yağmur suyu projesi askeri tünele takıldı!

Yağmur suyu projesi askeri tünele takıldı!

Diyarbakır'da yağmur suyu ile atık su tahliyesini sağlayacak DİSKİ'nin milyon Euroluk projesi, Dağkapı'da askeri tünele takıldı. Tünel Orduevi ile karşı caddedeki Astsubay lojmanlarını yer altından birbirine bağlıyor.



BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'ne bağlı DÎSKİ ekipleri proje kapsamında Diyarbakır-Elazığ karayolu olarak bilineıı caddeyi eski Orduevi karşısından trafiğe kapattı. Trafik tek yönlü olarak sağlanırken, DİSKİ ekipleri "Diyarbakn Yağmursuyu Drenaj Sistemleri ve Atık Su Kolektörleıinin Rehabilitasyonu ve Tamamlanması Projesi" kapsamında kazı çalışması başlattı. Yapılan kanal kazı çalışmaları sırasında şu anda boş durumda bulunan ve Toplu Konut İdaresi (TOKI)'ne devredilen Orduevi ile yolun karşısında bulunan Astsubay lojmanlarına yer altından geçişi sağlayan bir tünel ortaya çıkarıldı. 


Orduevi TOKİ'ye devredildi 


UZUN yıllar subaylar için dinlenme yeri ve otel olarak kullanılan Orduevi binası, yaklaşık 2 yıl önce boşaltıldı. Burada 24 saat nöbet tutan askeri personeller de kaldırılarak binaya girişi sağlayan demir kapılar kaynaklanarak, etrafı tel örgülerle çevrildi. Orduevi'nin TOKİ'ye devrinden sonra, 7.Koloıdu Komutanlığı arazisi içinde yeni Orduevi binası  TOKİ  tarafından inşa ediliyor. 

Boşaltılan Orduevi'nin bundan sonra nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi alııumazken, karşısında bulunan Astsubay lojmanlarının da boşaltılarak TOKİ'ye devredileceği ileri sürüldü. 


Diyarbakır'da boşaltılan Orduevi ile hemen karşısında bulunan Astsubay lojmanları arasındaki tünel, DİSKİ'nin yapmış olduğu kanal kazısı sırasında ortaya çıktı. Orduevi ile Astsubay lojmanları arasında bulunan tünel ilk kez bu şekilde görüntülenmiş oldu. Tünelin ortaya çıkması ardından, yağmur suyu drenaj sistemi ve atık su kollektör projesi geçici olarak durduruldu. 


Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı DİSKİ ekipleri proje kapsamında DiyarbakırElazığ karayolu olarak bilinen caddeyi eski Orduevi karşısından trafiğe kapattı. 

Trafik tek yönlü olarak sağlanırken, DİSKİ ekipleri "Diyarbakır Yağmursuyu Drenaj Sistemleri ve Atık Su Kolektör''DİYARBAKIR Yağmursuyu Dre- lerinin Rehabilitasyonu ve Tamamlannaj Sistemleri ve Atık Su Kolektörlerinin ması Projesi" kapsamında kazı çalışması Rehabilitasyonu ve Tamamlanması Projesi", askeri tünele takıldı. 


Yapılan kanal kazı çalışmaları sırasında şu anda boş durumda bulunan ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'ne devredilen Orduevi ile yolun karşısında bulunan Astsubay lojmanlarına yer altından geçişi sağlayan bir tünel ortaya çıkarıldı. 


Tünelin yaklaşık 3 metre yüksekliğinde ve 3.5 metre genişliğinde olduğu ileri sürüldü. 

Yıllardır Orduevi ile Astsubay lojmanları arasında yer altından geçişi sağlayan tünel, "Diyarbakır Yağmursuyu Drenaj Sistemleri ve Atık Su Kolektörlerinin Rehabilitasyonu ve Tamamlanması Projesi"ni de sekteye uğrattı. Bunun üzerine kazı çalışmalarına ara verildi. 


Ortaya çıkarılan tünel konusunda görüşlerine başvurmak istediğimiz DİSKİ yetkililerinden ise, gazetemiz yayına hazırlandığı saate kadar bir cevap alınamadı. 


Geçişler tünelle sağlanıyordu Diyarbakır'da yapıldığı tarihte kentin en yüksek binası olma özelliğini sağlayan ve halk arasmda "gökdelen" diye de isimlendirilen Orduevi'nin yapımı sonrasında, hemen yolun karşısında bulunan Astsubay lojmanlarına güvenlik amacıyla geçişin sağlanması için yer altına tünel inşaa edilmişti. Bu tünel sayesinde, Orduevi'ne giren personel yada yakınları, bu tüneli kullanarak rahatlıkla Astsubay lojmanlarına geçebiliyordu.

Orduevi boşaltıldı Uzun yıllar subaylar için dinlenme yeni ve otel olarak kullanılan Orduevi binası, yaklaşık 2 yıl önce boşaltıldı.

 

Burada 24 saat nöbet tutan askeri personeller de kaldırılarak binaya girişi sağlayan demir kapılar kaynaklanarak, etrafı tel örgülerle çevrildi. 

Orduevi'nin TOKİ'ye devrinden sonra, 7.Kolordu Komutanlığı arazisi içinde yeni Orduevi binası TOKİ tarafından inşa ediliyor. Boşaltılan Orduevi'nin bundan sonra nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi alınımazken, hemen karşısında bulunan Astsubay lojmanlarının da boşaltılarak TOKİ'ye devredileceği ileri sürüldü. 


Yağmur Suyu Şebekesi projesi nedir? 


Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 06.01.2015 tarih ve 2015/110 Sayılı Alt Komisyon Toplantısı nda Elazığ Caddesi nde "Diyarbakır Yağmursuyu Drenaj Sistemleri ve Atık Su Kolektörlerinin Rehabilitasyonu ve Tamamlanması Projesi" kapsamında başlatılacak çalışma nedeniyle yeni araç güzergâhları belirlendi ve cadde tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. 

Hayata geçirilecek proje kapsamında, Yağmur Suyu Şebekesi altyapısı ile yağmur suları kanalizasyon şebekesinden bağımsız bir şekilde Dicle Nehri'ne bırakılacak. 


Diğer yandan kentte yağışlardan dolayı oluşacak taşkınların ve su baskınlarının önüne geçilecek. Yağmur suyu şebekesi altyapısının tamamlanması ile birlikte alt yapı hizmetleri de rahatlamış olacak. 

IPA ile yapılan sözleşme uyarınca hayata geçen "Diyarbakır Yağmursuyu Drenaj Sistemleri ve Atık Su Kolektörlerinin Rehabilitasyonu ve Tamamlanması Projesi"nin finansmanına Avrupa Birliği yüzde 85, DİSKİ Genel Müdürlüğü yüzde 9 ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yüzde 6 katkı sunuyor. 


Mücadele Gazetesi


Geri Dön