Sektörel

'Yağmur suyu toplama sistemi' ev fiyatlarını yükseltecek mi?

Kuraklığın katlanarak artması sebebiyle çıkarılan yağmur hasadı zorunluluğu siteleri mini baraja çevirecek. Ortalama 400 mm yağış alan bir bölgede 100 metrekarelik bir çatıdan 30 metreküplük su hasadı yapılabiliyor. Bu durum aynı zamanda su faturalarını yüzde 30 azaltıyor.

Türkiye bu kışı yağmur açısından pek verimli geçirmedi. Kuraklık ülkede genel bir tehlikeye dönüştü. Bunu gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek sitelerde ve konutlarda yağmur suyunun depolanmasını zorunlu tutan yeni bir karar aldı. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, çatıda toplanan yağmur suyu bahçe zemini altında bir depoda toplanacak. 

Zorunluluk 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek bütün binaları kapsıyor. Yeni inşaatlarda “yağmur suyu toplama sistemi” yoksa bina ruhsat alamayacak. Kararı tüm sektör olumlu karşıladı. Müteahhitler yeni yapılacak binalarda zorunluluk öncesi de gri su uygulamasına başladıklarını belirttii. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal da yağmur sularının en verimli şekilde toplanılmasında çatı kaplama malzemelerinin önemli unsurlardan olduğunu vurguladı. 

ESKİ BİNALARDA DA YAPILABİLİR

Bakanlık, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk koyabilme yetkisini de verdi. Batıda yıllardır uygulanan Türkiye’de de son 10 yıldır gündeme gelen yağmur hasadı yöntemi, eski binalarda da rahat şekilde uygulanabilecek. Otoparklarda yapılacak modüler su depolama sistemleri ihtiyaca göre büyütülebiliyor ya da küçültülüyor. Bu şekilde ek bir inşaat maliyeti gerekmiyor. Toplanan su bedava olduğu için de yatırımın kısa sürede geri dönüş sağlıyor. 

Ev fiyatları yükselmez

Toplu konut projelerine imza atan müteahhitler yağmur suyu toplama sistemi ile ilgili zorunluluğun Türkiye’nin kuraklıkla mücadelesine önemli bir katkıda bulunacağına dikkat çekti. Müteahhitler uygulamanın zorunlu yapılmasını, tüm sektör paydaşlarını harekete geçirecek bir gelişme olarak gördüklerini de belirtti. 

 

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, bu sistemde birikecek suyun tüketimde kullanılacağına vurgu yaparak aidatlara olumlu yansıyacağını dile getirdi. 

 

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “Sistem kurulumunun ve sonrasında verilecek hizmetin maliyete getireceği yüke göre konut fiyatlarında artış yaşanabilir. Ancak bunun çok ciddi bir artış olacağını düşünmüyoruz. Sonuçta toplanan yağmur suyu yine konutlarımızda ikamet edenlerin kullanımında olacak” açıklamasında bulundu. 

 

Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Bu sistem, bir maliyet artışını da beraberinde getirebilir. Ancak daire sahipleri bu sistemdeki suyu tüketerek su faturalarından tasarruf edecek. Fiyatlarda kısmi bir artış oluşsa da faturadan elde edilen tasarruf ile bu fark karşılanabilir” diye konuştu.

Yeni yapılacak binalarda zorunlu oldu!

Yeni binalara 'yağmur suyu toplama sistemi' zorunluluğu!