Dış Piyasalar

Yahudi yerleşim birimleri Hazreti İsa'nın doğduğu şehri kuşattı!

Yahudi yerleşim birimleri, Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Yeniden Doğuş Kilisesi'nin bulunduğu kutsal kent Beytüllahim'i kuşattı. 

Hazreti İsa'nın doğduğu yer olarak inanılan Yeniden Doğuş Kilisesi'nin bulunduğu kutsal kent Beytüllahim, Yahudi yerleşim birimlerinin meskeni haline geldi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Yeniden Doğuş (Mehd) Kilisesi'nin bulunduğu Beytüllahim şehri Yahudi yerleşim birimleri tarafından çevrelendi.

İşgal altında bulunan Batı Şeria'da Beytüllahim'in güney kesimindeki Efrat Yahudi yerleşim biriminin genişletilmesi için İsrail hükümetinin, geçen ay İskan Bakanlığına bin 200 dönüm arazi tahsis ettiği açıklandı.

 

Genişletme projesi kapsamında Efrat Yahudi yerleşim birimi bünyesinde yeni mahalleler oluşturuluyor. Gush Etzion Yahudi yerleşim birimine bağlanacağı, böylece Beytüllahim'in güney kesiminin tamamen yerleşim birimleriyle kuşatılacağı belirtildi.

Yeni mahalleye ulaşımın sağlanması için Filistin topraklarında yeni yollar ile ırkçı Ayrım Duvarı'na bir kapı açılmasının gerektiği ifade edildi. Arazi, Filistin'in gelecekte kentsel genişleme için kullanabileceği tek alan olarak görülüyordu.

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yerleşim Birimleri ve Ayrım Duvarı'na Direniş Heyeti Ofis Müdürü Hasan Bireyciye konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. "26 yerleşim birimi dört bir yandan kenti kuşatıyor. Bunun yanı sıra ruhsatsız yapılar da kent üzerindeki kuşatmayı tahammül edilemez bir şekilde şiddetlendiriyor." diye konuşan Bireyciye, son 10 yılda kamuoyuna duyurulan ve İsrail'de E2 olarak isimlendirilen yerleşim projesinin, uluslararası nedenlerden dolayı uygulanamadığını ifade etti.

B'tselem (İşgal Edilmiş Topraklarda İnsan Hakları İçin İsrail Bilgi Merkezi) Araştırma Merkezi'nin Basın Sözcüsü Kerim Cubran ise şu açıklamalarda bulundu: "Proje, Beytüllahim'i muhitinden ayırmayı amaçlıyor. Bu durumda, Batı Şeria'da coğrafi olarak bütünlük arz eden bir Filistin devletinin kurulması imkansız hale gelecek. Bu toprakların mülkiyeti, Artas, Vadi Rahhal ve Hindaze beldeleri ile Ayide ve Ed-Dehişe mülteci kamplarında yaşayanlara ait."

Bölgenin, İsrail planını ilan edinceye kadar Filistinlilerin kenti dışarıya doğru genişletebilecekleri tek alan olduğunu belirten Cubran, "Yerleşim birimleri artık Beytüllahim'i her yandan sarmış durumda. Kent, topraklarının çoğunu kaybetti." açıklamasında bulundu. 

Filistin Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:  "İsrail hükümeti, geri dönüşü olmayan yeni olaylar çıkarma konusunda zamanla yarışıyor."

Projenin "tehlikeli" bir adım olduğu belirtilen açıklamada, Efrat Yahudi yerleşim biriminin genişletilmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK), sorumluluklarını üstlenme ve yerleşim projelerinin durdurulması için derhal müdahale etme çağrısında bulunuldu.