Sektörel

Yakın akrabadan mal alırken dikkat!

Ekonominin belirsiz ve kırılgan olduğu dönemlerde parasal açıdan zor durumda kalanlar ellerindeki malları satma yoluna gidebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken ince bir nokta var.

Ekonominin belirsiz ve kırılgan olduğu dönemlerde parasal açıdan zor durumda kalanlar ellerindeki malları satma yoluna gidebiliyor. Manevi değeri olan veya ucuza gitme olasılığı bulunan malların “yabancıya gitmemesi” için yakın akrabalara satılması tercih ediliyor. Burada dikkat çekmek istediğimiz ince bir nokta var. Yakın akrabalara yapılan bu tür satışlar, halen devlete borçlu olanlar veya izleyen yıllarda borçlu duruma düşebilecekler tarafından yapıldığında ciddi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Satış işlemi gerçekten yapılmış ve bedeli tahsil edilmiş olsa bile bazı durumlarda bu satış geçersiz sayılıyor ve satılan mallara el konulabiliyor.



Geçersiz işlemler


Satış işleminin geçersiz olması için satıcının devlete olan borcunu ödenmemiş olması ve kişinin mal varlığının borcu karşılamaya yetersiz olması gerekiyor. Geçersiz sayılacak satışlarla ilgili olarak kanunda belirlenmiş süreler söz konusu. Borcun ödeme süresinin başlamasından itibaren geriye doğru iki yıl içinde yapılan satışlar ile ödeme süresi başladıktan sonra yapılan satışlar geçersiz sayılıyor. Geçersiz sayılan satış işlemleri bakımından akrabalığın derecesinin bilinmesi son derece önemli. 


Akrabalığın derecesi


6183 sayılı Kanun’a göre; “Üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan hısımlarıyla, eşler ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri hısımlar arasında yapılan ivazlı tasarruflar” bağışlama olarak kabul ediliyor. 


Üçüncü dereceye kadar kan hısımları; dede-nine, anne-baba, amca, dayı, teyze, hala, kardeşler, çocuk, kardeş çocukları ve torunlardan oluşuyor. 


Kayınpeder, kayınvalide, eşin kardeşleri (kayın birader, baldız, görümce) ise ikinci dereceye kadar sıhri hısım sayılıyor. Ayrıca eşler arasındaki satışlar da geçersiz sayılabilecek işlemler arasında. Bu dereceler içinde yer alan akrabanızdan mal almadan önce devlete borcunun olup olmadığını araştırmanızda yarar var. Bizden uyarması...


Milliyet / Prof. Dr. Metin taş