Sektörel

Yakıtta yüzde 90'a kadar tasarruf nasıl sağlanır?

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, binalarda zorunlu hale getirilen mantolamanın yanı sıra pencere, bodrum ve çatılarda yapılabilecek ısı yalıtım sistemleriyle yüzde 90'a kadar yakıt ve enerji tasarrufunun sağlanabildiğini belirtti...

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, enerjinin verimli kullanılması amacıyla Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binalara "kullanım izni" verilmediğini, eski binaların da 2017'e kadar bu belgeyi almasının zorunlu tutulduğunu hatırlattı.


Bu kapsamda dış cepheye uygulanacak mantolamanın, TSE standartlarına göre yapılması halinde yüzde 60'a kadar yakıt ve enerji tasarrufu sağlanabildiğini ifade eden Bakan Güllüce, "Mantolama uygulamasının yanı sıra artı etken olabilecek bazı yalıtım türleri de bulunuyor. Pencere ve doğrama, bodrum katları, çatılarda yapılabilecek farklı ısı yalıtım sistemleriyle bu tasarruf oranı yüzde 60'tan 80-90 seviyelerine çıkarılabiliyor" dedi.


Bakan Güllüce, doğru firma ve doğru malzemeyle yapılan dış cephe mantolama uygulamalarının ömrünün, Türkiye'deki binaların ömrü gibi 80-100 yıl arasında değiştiğini kaydetti.


Yalıtımlı binalarda sıcaklık dağılımının daha homojen olduğunu, gürültünün de emilerek odanın ses açısından izolasyonunun sağlandığını anlatan Güllüce, ayrıca yalıtımla daha az ısı enerjisi kullanılacağından milli ekonomiye katkı sunulurken, kullanılan enerjinin doğaya salımının azalmasıyla da çevre kirliliğinin önüne geçildiğini vurguladı.


Bakan Güllüce, mantolama uygulaması için yapılan harcamaların, 2-3 yıl arasında değişen sürelerde, sağladığı yakıt ve enerji tasarrufuyla geri döndüğünü kaydetti.