Kent Haberleri

Yakutiye'deki Tarihi İstanbul Kapı restore edilerek turizme kazandırıldı!

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, milli mücadeleyi teşkilatlandırmak için Erzurum'a gelişinde törenle karşılandığı tarihi İstanbul Kapı, Yakutiye Belediyesi'nce restore edilerek turizme kazandırıldı.Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut konuyu değerlendirdi.

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, milli mücadeleyi teşkilatlandırmak için Erzurum'a gelişinde törenle karşılandığı tarihi İstanbul Kapı, Yakutiye Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı.


Vali Ahmet Altıparmak, İstanbul Kapı Sosyal Tesisleri'nin açılış töreninde Erzurum'un medeniyetlere ev sahipliği yapan kale şehirlerden biri olduğunu belirtti.


Erzurum'da tescilli olarak 300 eser bulunduğunu ifade eden Altıparmak, "Zaman içerisinde etrafında yükselen binalar, eskiyen, metruklaşan yerler ve kendilerinin de zaman içinde fonksiyonlarını yitirmeleri hasebiyle metruk hale gelmesi bu önemi görünmez kılmıştır" dedi.


Son dönemde tarihi eserlerin muhafazası için emlak vergilerinin yüzde 10'unun bir fonda toplandığını ve güzel işler yapılmaya başlandığını dile getiren Altıparmak, "Hemen her şehirde gerek valilerimiz gerek belediye başkanlarımız eski binaları yıkmışlar. Nice valilikler, hükümet konakları, nice belediye binaları yıkılmış. Onları 'niye yıktınız' diye suçlamak yerine bugün elimizde kalanların kıymetini bilip korumak durumundayız" şeklinde konuştu.


Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum'un İpek Yolu üzerinde bulunması dolayısıyla jeostratejik açıdan da öneme sahip olduğunu, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anlattı.


Bu medeniyetlerin Erzurum'a değerli eserler bıraktığını ifade eden Korkut, "Ururtu döneminden başlayarak, Selçuklu, Osmanlı, cumhuriyetin ilk dönemlerine ait çok önemli eserler ortaya konmuş, şehrimiz aslında bir açık hava müzesi konumunda" ifadelerini kullandı.


Korkut, İstanbul Kapı'nın çok önemli eserlerden biri olduğunu, cumhuriyetin temellerinin Erzurum'da atıldığı zaman Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul Kapı'da karşılandığını hatırlatarak, Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1877 yılında savunma amaçlı olarak inşa edilen İstanbul Kapı'nın restorasyonunun 1 milyon liraya mal olduğunu belirtti.


Fosforlu Mustafa Paşa'nın torunu olan Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar ise dedesinin yaptırdığı eseri 120 yıl sonra açmanın çok farklı bir duygu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Kayak Federasyonu Başkanlığı dolayısıyla Erzurum'a çok sık geliyorum. Dedemin yaptırdığı tabyalar geldi aklıma. Ecdadım 22 tabya yaptırmış, ben de kayak sporu ile Erzurum'a hizmet edeceğim. Tarihi eserleri onarmak ülkemiz için çok önemli. Eskiden mücadeleler, düşmandan korunmak için tabyalar yaparak oluyordu. Çünkü düşman topuyla tüfeğiyle size saldırıyordu ve Erzurum çok önemli bir savunma merkeziydi. Erzurum Valisi olmak sorumluluk isteyen ve mareşallik rütbesi olmayanların yapamadığı bir görevdi. Bugün ise savaşın iktisadi boyutu var. Erzurum'un iktisadi mücadelesini o günkü tabyalar nasıl bir savunma mekanizması görmüşse bugün bizim Erzurum'u kalkındırmamız için kayak sporu ve buna bağlı turizmin gelişmesi lazım."


Yarar, Atatürk Üniversitesi ile işbirliği yaparak Türkiye'nin ilk kış sporları akademisini Erzurum'da açacaklarını sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından İstanbul Kapı'nın açılışını yapan protokol üyeleri, daha sonra mekanı gezdi.


AA