05 / 05 / 2024

Yalçın Ayaydın'ın AVM tepkisi!

Yalçın Ayaydın'ın AVM tepkisi!

İpekyol'un patronu Ayaydın, pazar günü AVM'lerin kapanacağı açıklamasına tepki gösterdi



İpekyol'un patronu Ayaydın, Sanayi Bakanı'nın Pazar günü AVM'lerdeki mağazaların 18.00'de kapanacağını açıklamasına tepki gösterdi: Tüketici hafta sonu alışveriş yapıyor. Hepimiz Pazartesi tatil yapalım. 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün yeni AVM ve büyük marketler yasa tasarısı kapsamında alışveriş merkezlerinde (AVM) Pazar günü sadece mağaza ve büyük marketlerin saat 18.00'de kapanacağı açıklamasına perakendeciden tepki geldi. Bakan Ergün'ün Pazar günü AVM'lerde sadece sinema, yeme-içme alanlarının açık olacağını söylemesi üzerine İpekyol'un patronu, Ayaydın-Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, "Pazar günü mağazaları saat 18.00'de kapatırsak kime mal satacağız" diyerek tepkisini gösterdi. Ayaydın bir öneride de bulunarak, "İlla bir dinlenme günü yaratmak istiyorlarsa Pazartesi günü tüm mağazaları kapatıp tatil yapalım" dedi.

Krizin de etkisiyle tüketicinin son 1.5 yıldır alışveriş miktarını azalttığını, daha önce hafta içinde yaptığı alışverişlerini Cumartesi ve Pazar günlerine sıkıştırdığına dikkat çeken Ayaydın, "Haftaiçi alışverişe çıkan yok gibi bir şey. Krizle birlikte zaten cirolar düştü, müşteri keyifsiz. En azından haftasonları ailesiyle hem vakit geçirmek hem de alışveriş yapmak için dışarı çıkıyordu. Bizim için Cumartesi bile değil Pazar önemli. Bunları da saat 18.00'de kapatırsak nasıl mal satacağız" diye konuştu. Ayaydın, özellikle Anadolu'da AVM'lerde alışverişin bir eğlence aracı olduğunu aktardı.

AVM'ye alışveriş için gidiyoruz sinemaya gidenler 6'ncı sırada

- Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından yaptırılan algı araştırmasına göre, Türk tüketicilerin yüzde 73.8'i AVM'lere hafta sonu gidiyor. İstanbul'da bu oran yüzde 71.2, Anadolu'da ise yüzde 74.9 düzeyinde.

- Pazar günleri yapılan ziyaretler 42.6 baz puanla rekor seviyede.

- AVM'lerde müşteri yoğunluğu yüzde 39.1'le 14.00-18.00 saatleri arasında en yüksek seviyede. 18.00-20.00 saatlerinde gelen müşterilerin oranı ise yüzde 17.4.

- Tüketicilerin yüzde 88.5'i AVM'lere sadece 'alışveriş' amacıyla gidiyor. Sinema için gidenlerin oranı yüzde 6.9'la tercih sıralamasında 6'ncı. AVM'ye 'Yemek için gidiyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 25.2 ve 3'üncü sırada yeralıyor. Hipermarket alışverişi için AVM'ye gidenler de yine 3'üncü sırada.
Vatan

Geri Dön