28 / 04 / 2024

Yalıkavak'taki cennet koyda özel sitenin işgal ettiği sahili Bakanlık kiraladı: Halk plajı olacak!

Yalıkavak'taki cennet koyda özel sitenin işgal ettiği sahili Bakanlık kiraladı: Halk plajı olacak!

Bodrum'da özel bir sitenin sadece sakinlerinin kullanımına açtığı sahildeki işgale karşı önemli bir adım atıldı. Bakanlık tarafından sahil Hazineden kiralandı ve halk plajı yapılması için harekete geçildi. 



Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi Gökçebel Mevkii’nde yer alan mavi bayraklı cennet koyda yaklaşık 3 bin 379 metrekarelik kumsal ve sahildeki kıyıya iskele, güneşlenme terasları, kafe ve soyunma kabinleri yerleştirerek, sahili saksılarla halka kapatan ve sitenin özel kullanımına açan özel bir sitenin işgali Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atılan adımla önlendi. 

Akdeniz foklarının barınma ve üreme yeri olan koyda sahili işgal eden site diğer sitede yaşayan ve koya girmek için gelen vatandaşlar tarafından yoğun biçimde yerel yönetime, kaymakamlık, valilik, BİMER, CİMER ve Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığı’na şikayette bulunuldu. 

Yalıkavak taki cennet koyda özel sitenin işgal ettiği sahili Bakanlık kiraladı: Halk plajı olacak!

Sözcü Gazetesi'den Yaşar Anter'in haberine göre; şikayetçilerden emekli iletişim uzmanı 54 yaşındaki Ateş Balcıoğlu, konuya ilişkin "Cennet koyun en güzel halka ait olan plajını özel site halkın kullanımına kapattı, yetmedi saksılarla sahili de kapatarak bekçi koydu. Yaz mevsiminde buradan vatandaşın denize girmesi hayal oldu" ifadelerini kullandı. 

İlgili makamlara toplu dilekçe ile başvuru yapıp durumu bildirdiklerinin altını çizen Balcıoğlu, "Sonunda sesimizi duydular ve özel siteye yaptığınız işgali kaldırın, malzemelerinizi alın diye tebligatta bulunuldu. Fakat aradan 2 ay geçti henüz bir hareket yaşanmadı. Bakanlığın Halk Plajı yapacağını duyduk ve mutlu olduk. Halka açık denize sıfır kamuya ait olan yer, senelerdir özel sitede özel kişiler tarafından kullanılıyordu" diye konuştu. 

Yalıkavak taki cennet koyda özel sitenin işgal ettiği sahili Bakanlık kiraladı: Halk plajı olacak!

MUĞLA KIYILARI İŞGAL ALTINDA

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz da konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, Bodrum Yarımadası kıyılarında sahillerde geniş kapsamlı bir karadan ve denizden yaptıkları çalışmalarda sahillerdeki işgal oranının yüzde 90'ları bulduğunu belirlediklerinin altını çizdi. 

Bodrum kıyılarındaki rant talanının şehrin tarihinde görülmediği kadar arttığına dikkat çeken Arif Yılmaz, "Kıyıları geçtiler denizine içine kadar işgal ettiler. Kazara bir tsunami yaşansa dalgaların gelmesine gerek yok binlerce bina, binlerce tesis denizin içine gider. Caydırıcı ceza ve tedbirler alınlamalı. Bu nedenle bakanlığın işgal edilen sahili halk plajına çevirmesi olumlu hamle fakat, kanunlar göre tüm sahiller, kıyılar, kamunun kullanımına ve ücretsiz olarak açık olmalı" dedi ve ancak turistik kentin sahillerinde buna uyanın ve uygulayanın olmadığını belirtti. 

Yalıkavak taki cennet koyda özel sitenin işgal ettiği sahili Bakanlık kiraladı: Halk plajı olacak!

BAKANLIK TARAFINDAN İŞGAL EDİLEN ALAN KİRALANDI 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 17 Ekim 2023 tarihli duyuruda ise Yalıkavak ücretsiz Halk Plajı Projesi yapımına ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Muğla ili Bodrum ilçesi Gökçebel Mahallesi 763 Ada 6 parsel numaralı taşınmazda Yalıkavak ücretsiz Halk Plajı Projesi yapımı bakanlığımız tarafından ülkemizin farklı bölgelerinde yapımı sürdürülen ücretsiz Halk Plajı projeleri çerçevesinde Muğla'da 5'incisinin hayata geçirilebilmesi için Muğla Bodrum Yalıkavak Gündoğan Göltürkbükü Turizm Merkezi sınırları içinde Muğla ile Bodrum ilçesi Yalıkavak Gökçebel Mahallesinde bulunan hazine mülkiyetindeki 3 bin 379 metrekare yüz ölçümünü 763 Ada 6 parsel numaralı taşınmazda bakanlığımızca çalışmalara başlanılmış ve bakanlığımız talebi doğrultusunda anılan taşınmaz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Milli Emlak Genel Müdürlüğü 2 sene süreyle bakanlığımıza tahsis edildi."

Ayrıca, duyuruda Hazine mülkiyetindeki 763 Ada 6 parsel numaralı taşınmazdaki işgalcilerin tahliyesinin ivedilikle sağlanması amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli yazışmaların yapıldığı ve sürecin tamamlanarak Halk Plajı yapılacağı vurgulandı. 

Kredi kartı borcu 2,5 kat artışla rekor kırdı!

İstanbul'da arsa arayanlara müjde! İBB 5 adet arsayı bu tarihte satıyor!

Türkiye’nin en büyük karavan fuarı KARAVANİST açıldı!


Geri Dön