29 / 04 / 2024

Yalıtım eksikliği yüzünden her yıl 12 milyar dolar kaybediyoruz!

Yalıtım eksikliği yüzünden her yıl 12 milyar dolar kaybediyoruz!

Ülkemizde binaların sadece yüzde 20’si yalıtımlı olduğu için yaklaşık 12 milyar dolarlık bütçenin boşa harcandığını belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Ülke genelinde acilen yalıtım seferberliğine ihtiyaç var” dedi.



Dünya Tasarruf Günü kapsamında yaptığı açıklamada bireysel ya da toplumsal refahı yükseltmenin yolunun tasarruftan geçtiğine dikkat çeken İZODER- Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Türkiye, enerjisinin yüzde 71’ini ithal eden bir ülke; doğal gazda ise bu oran yüzde 99’a ulaşıyor. Enerjinin yüzde 31’i de binalarda tüketiliyor” ifadesini kullandı.

Dunya.com’daki habere göre binalarda kullanılan bu yüksek orandaki enerjinin ülkeye maliyetinin astronomik rakamlara ulaştığını belirten Eruslu şöyle konuştu: “Tüketilen bu enerjinin yüzde 80’i de kışın ısınma yazın soğutma için harcanıyor. Geçen yıl enerji ithalatına yaklaşık 100 milyar dolar ödeyen ülkemizde binaların sadece yüzde 20’si yalıtımlı. Bu nedenle de 100 milyarın yaklaşık 12 milyar doları havaya uçmuş oldu. Binaların çatı, duvar döşemelerinde standartlara uygun CE işaretli ürünlerle doğru ısı yalıtımı yapılır ve pencerelerde kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanılırsa yazın serinlemek kışın ısınmak amaçlı enerji tüketimini yarı yarıya indirebiliriz. Böylece hem cari açığı hem de enerji faturalarımızı düşürmüş oluruz.”

Yalıtım eksikliği yüzünden her yıl 12 milyar dolar kaybediyoruz!

YALITIM KREDİSİNDEN FAYDALANILMALI

Yalıtımsız bina kalmaması için yoğun faaliyetler yaptıklarını belirten Eruslu, “Yalıtımı herkes için ulaşılabilir kılmak ve mevcut binalarda yalıtım uygulamalarının yaygınlaşması amacıyla uzun yıllardır ilgili kurumlarla üzerinde çalışma yaptığımız Yalıtım Kredisi konusunda da önemli bir gelişme yaşandı. 6 Haziran 2022’de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine Maliye Bakanlığı’nın ortak çabaları ve İZODER’in desteği ile hayata geçen daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranlı Yalıtım Kredisi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Katılım bankaları tarafından verilmeye başlandı” şeklinde konuştu.

Şekerbank iş birliğinde hayata geçen Eko Kredi ile yalıtım uygulamaları için önemli bir finansman desteği yaratıldığını da vurgulayan Eruslu, “Yalıtımın önemini bilmesine rağmen ekonomik koşullar nedeniyle yaptıramayan çok kişi var. Kredi ödemelerinden endişe duyanlar elektrik ve doğal gaz faturalarının yarı yarıya düşeceğini unutmamalı. Yalıtım Kredisinden yararlanmak isteyenler İZODER’in web sitesine girerek kredi detaylarını öğrenebilirler” dedi.


 


Geri Dön