28 / 04 / 2024

Yalıtım ile doğalgaz faturasından yüzde 50 tasarruf edilebilir!

Yalıtım ile doğalgaz faturasından yüzde 50 tasarruf edilebilir!

Sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor




Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının da altını çizen Emrullah Eruslu, "Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor." diye açıkladı. 


Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz Avrupa Birliği ülkelerinin yalıtım konusunda Türkiye'den daha iyi düzeyde olduğunu belirten Eruslu, "Yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda ülkemiz son derece ileri olmasına rağmen yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yapılan yatırımlar yeterli etkiyi yaratmıyor. Yalıtım levhası kalınlığı ülkemizde bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama 4-5 santimetre olarak öngörülürken, Avrupa ülkelerinde bu değer 15-20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Ülkemizde ısı yalıtımı olmayan binaların metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300-350 kwh arasında, yalıtımlı binalarda ise 120 l<wh civarında. Hatta Avrupa ülkelerinde 2020'ye kadar tüm binaların Pasif Ev, yani yıllık enerji tüketimi 15 kwh/m2 'in altında olan binalar haline dönüşmesi hedefleri yasalaşıyor. Biz de ise hazırlığı yapılan yeni yönetmelik değişiklikleri ile yalıtım levhası kalınlıkları nerdeyse inceltiliyor" uyarısı yaptı. 


XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, "Avrupa'da binalarda enerji verimliliği hedeflerini tutturabilmek için yaklaşık ortalama 10-15 cm kalınlığında levhalar ile ısı yalıümı yapılması zorunda iken, Türkiye'de ortalama 45 cm ısı yalıtımı için yeterli olduğu düşünülüyor. Binalarda ısıtma ve soğutma için Avrupa'nın 10 kaü kadar enerji tüketiyoruz." dedi. 



Yeni Asya




Geri Dön