Emlak Terimleri

Yalıtım nedir?

Yalıtım nedir? Binalarda ısı yalıtımı yapılması ne işe yarıyor? Bina ısı yalıtımı yaptırmak zorunlu mu? Sorularınızın yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Yalıtım nedir?

Yalıtım, bir ortamdan dışarıya enerji akışının ya da bir ortama dışarıdan gelen enerji akışının en aza indirgenmesi için yapılan işleme deniyor. Bu işlem yalıtım malzemeleri kullanılarak yapılıyor.


Yalıtkan malzemeleri, ısı akışını engelleyen ısı yalıtkanlar; elektrik akışını önlemek için elektrik yalıtkanlar ve ses dalgalarını indirgemek için ise akustik yalıtkanlar olmak üzere çeşitlere ayrılıyor.


Yalıtım, genellikle çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarıyor. Ayrıca, çevreden gelen ısıya karşı koruma da sağlıyor.


Isı Yalıtım Yönetmeliği'ne göre binaların, ısı kayıpları bakımından çevre şart ve gereklerine uygun düzeyde yalıtması gerekiyor. Binaların hesaplanan yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı, yönetmelikte yer alan Tablo 1'de bölgelere göre verilen yıllık ısıtma enerjisi değerlerini aşmaması gerekiyor.


Söz konusu yönetmelik hükümlerine göre TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan "ısı yalıtımı projesi" imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi aşamasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor. "Yalıtım nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, ısı yalıtım malzemeleri nelerdir, bu hususa değinelim.


Isı yalıtım malzemeleri nelerdir?

Binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve ürün standartları;

Seramik yünü, TS EN 13161

Cam yünü, TS EN 13162

Taş yünü, TS EN 13162

Genleştirilmiş (Expanded) Polistiren (EPS), TS EN 13163

Ekstrüzyonla Üretilen (Ekstrüde) Polistiren (XPS), TS EN 13164

Poliüretan (PUR), TS EN 13165

Fenol Köpüğü, TS EN 13166

Cam Köpüğü, TS EN 13167

Mantolama, TS EN 13167

Çift Cam, TS EN 13168

Ahşap Lifli Levhalar, TS EN 13169

Genleştirilmiş Perlit (EPB), TS EN 13170

Genleştirilmiş Mantar(ICB) TS EN 13171

Asbest



Yalıtım, büyük alet / araçların birçoğunda da yer alıyor. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında yalıtım bulunuyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com