Sektörel

Yalıtımlı bina enerji talebini de düşürür

Yalıtım sayesinde iki yılda 2.5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlamak mümkün.

Türkiye'de 20 milyon konut yüzde 10-12'sinin yalıtımlı olduğunu söyleyen İzocam Genel Müdürü Fatih Öktem, yalıtımlı bina sayısı arttıkça enerji tasarrufunun da artacağını belirterek "İki yılda 2.5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanabilir" dedi.
 
Türkiye'nin enerji tasarrufunda önemli kaynaklarından birinin konutların yalıtımını arttırmak olarak belirten İzocam Genel Müdürü Fatih Öktem, "Türkiye yıllık enerji ihtiyacının yüzde 85- 90'nını ithal ediyor. 20 milyon konuttan sadece yüzde 10-12'si yalıtımlı. Bu oran arttırça enerji tasarrufu da artacaktır. 6-7 milyar dolar tasarruf yapmak mümkün" dedi.

Öktem, yalıtımın arttırıması için ise yalıtım kredisi olmak üzere KDV oranın yüzde 1'e indirilmesi, vergi muafiyeti gibi devlet teşviklerinin uygulanmasını önerdi. Öktem, bu koşullarda yalıtım sektörünün de 600 milyon dolarlık pazar büyüklüğünün, 2012 yılında iki katına çıkabileceğini söyledi. 
  
Yalıtım kredisi uygulansın

İzocam Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem, Başbakan'ın talimatıyla 2008'in "Enerji Yılı" ilan edildiğini ve 600 milyon dolarlık yalıtım pazarının da üç yıl içerisinde iki katına çıkartılması hedefinin konulduğunu hatırlattı. Bu hedefin ancak yalıtım standartlarının uygulanması ve kredi teşviklerinin mecbur tutulmasıyla gerçekleşebileceğini söyleyen Öktem, Avrupa ülkelerinde yalıtım konusunda devletlerin kural koyucu, düzenleyici rol üstlendiğine dikkat çekti.

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon konutun sadece yüzde 10-12'sinin yalıtımlı olduğunu söyleyen Öktem, yalıtımın cazip olabilmesi için uygun koşullu yalıtım kredisi uygulanması gerektiğini söyledi. Bu kredi sayesinde yalıtımsız bina sahiplerinin 24-36 ay vadeyle yalıtım yaptırmaya teşvik edilebileceğini kaydeden Öktem, yalıtım kredisi için destek kararının çıktığını ve Vakıf Bank ve Halk Bankası tarafından uygulanacak kredinin olumlu ancak yetersiz bir girişim olduğunu dile getirdi. Öktem, yalıtım kredisinin yüzde 1.67-1.70 gibi bir faiz oranıyla 24-36 ay vadeyle uygulanmaya başlanacağını ifade ederek, "Bu faiz oranları yüksek. Bu nokta da devletin teşviğinin devreye girmesi lazım. Teşvik birçok şekilde olabilir. Kredi faiz oranı daha da düşürülebilir, vergi muafiyeti de uygulanabilir" dedi.
 
Yüksek tasarruf mümkün

Yalıtım malzemelerine uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin ise sektöre iki türlü zararı bulunduğuna değinen Öktem, yüksek KDV'nin kayıt dışını körüklediğini, ayrıca yalıtım maliyetini pahalılaştırdığını dile getirdi. Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 85- 90'ınını dışardan aldığını düşünüldüğünde 6-7 milyar dolar tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirten Öktem, "Türkiye olarak düne kadar IMF'yle 700 milyon dolarlar için günlerce bakanlar düzeyinde toplantılara girildi. Her yıl binaların yüzde 5-10'unu yalıtımlı hale getirirsek 10 yıl sonra binaların yüzde 50-60'ı yalıtımlı hale gelir. Bu birinci yıl 1 milyar dolar tasarruf anlamına gelir, ikinci yıl bu rakam bir buçuk iki kat artarak sürer. Ancak Maliye Bakanlığı gelir azalır endişesiyle, Bayındırlık Bakanlığı ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nin olumlu görüş vermesine rağmen KDV indirimine sıcak bakmıyor" diye konuştu.
 
İzocam'ın hedefi sektör liderliğini sürdürmek

İzocam Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem, İzocam'ın 1967 yılında Koç Grubu bünyesinde beyaz eşya sektörüne yönelik yalıtım malzemesi üretmek için kurulduğunu, bugün ise dünyanın 7 farklı yalıtım malzemesi üreten tek kuruluşu olduğunu belirtti. İzocam'ın iki yıl önce Koç Gurubu'nun bazı sektörlerden çekilme kararı çerçevesinde inşaat sektöründen çıkmasıyla Alamana Industries ve Saint Gobain Isover konsorsiyumu tarafından yaklaşık 300 milyon dolarlık bir bedelle satın alındığını hatırlatan Öktem, yaklaşık 7 milyon metreküplük toplam yalıtım pazarının yüzde 30'unu İzocam'ın üretip, pazara sunduğunu kaydetti. İzocam'ın 2007 toplam cirosunun 260 milyon YTL olduğuna değinen Öktem, cirolarının yüzde 20'sinin ihracattan, yüzde 80'inin ise iç pazardan oluştuğunu, 2008 ciro hedeflerinin ise 290 milyon YTL olduğunu kaydetti. 35-40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Öktem, "Düzenli pazarlarımız ihracatta İsrail, Yunanistan, Mısır. Bu pazarlarda cam yününde İzocam pazar lideri. Bir Türk markası iki Ortadoğu ve bir Avrupa ülkesinde pazar lideri konumda" dedi.
İzocam olarak yalıtım ustalarının eğitimine de önem verdiklerini ve bu doğrultuda İzocam Yalıtım Eğitim Merkezi (İYEM)'i kurduklarını anlatan Öktem, bu merkezde 41 öğretim görevlisi ve uzmanın eğitim seminerleri verdiğini, 1198 yılından bu yana 11 bin kişiye ücretsiz eğitim verildiğini kaydetti.

Bülent Yoldaş / Referans