Genel

Yalıtımsız binaların yarattığı israf 7.5 milyar dolar!

Bütçesi 2011 yılında 33.5 milyar TL açık verecek olan, 2010 ’da 48.6 milyar dolar cari açığı bulunan ve enerjisinin yüzde 73 ’ünü ithal eden dışa bağımlı ülkemiz, maalesef kaynaklarını verimli kullanma konusunda da çok yetersiz

Bütçesi 2011 yılında 33.5 milyar TL açık verecek olan, 2010 'da 48.6 milyar dolar cari açığı bulunan ve enerjisinin yüzde 73 'ünü ithal eden dışa bağımlı ülkemiz, maalesef kaynaklarını verimli kullanma konusunda da çok yetersiz. 2010 yılında Türkiye 'nin enerji ithalatı 34 milyar dolar oldu. Yani enerji ithalatımız, cari açığımızın yarısından bile fazla. Peki neden

çünkü Türkiye 'de enerjinin yüzde 34 'ü konutlarda kullanılıyor ve konutlarda kullanılan enerjinin de yüzde 80 'i ısıtma amaçlı tüketiliyor, ama binaların yüzde 90 'ı yalıtımsız … Ve bu nedenle her yıl ortalama 7.5 milyar dolarlık enerjiyi israf ediyoruz. 7.5 milyar dolar; ortalama olarak cari açığın yüzde 15 'i, 2011 bütçe açığının yüzde 33 'ü ve enerji ithalatının yüzde 22 'si anlamına geliyor. Evet, bu kadar çok derde deva olabilecek parayı, çok kolay olan ve sonrasında ömür boyu tasarruf sağlayacak ısı yalıtımı uygulaması eksik olduğu için israf ediyoruz. Yani aslında havayı ısıtıyoruz.

Kubilay Ulu

Yalıtımsızlığın bedelini daha net ortaya koymak için bütçe açığı, cari açık ve enerji ithalatı gibi hayati rakamlarla kıyasladıklarını anlatan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, ortaya çıkan rakamların, boşa giden paranın önemini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Yalıtımsızlığın israf boyutunun 2010 cari açığımızın yüzde 15 'i, 2011 'de öngörülen bütçe açığının yüzde 33 'ü ve enerji ithalatımızın yüzde 22 'si olduğuna dikkat çeken Ulu, aslında ülkemizin birçok sorununu çözmeye ve sayısız hizmetin yerine getirilmesine yetecek bu bütçeyi, yalıtım yaptırmayarak havaya savurduğumuzu vurguladı.

Ülkemizde Ocak ayı itibariyle zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi, 2011 yılında inşa edilecek binalarda ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Her yıl yapılan 100 bin binanın yalıtımlı olması, yılda 300 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor. Ancak mevcut yalıtımsız binalar da çok fazla enerji israf ediyor.

Yalıtım uygulamalarının artmasında finansal teşviklerin çok önemli olacağına değinen Kubilay Ulu, yalıtım ürünlerinde acilen KDV 'nin yüzde 1 'e indirilmesi ve devlet destekli, mortgage benzeri çok düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredileri uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği 'ne ulaşmanız yeterli.