Genel

Yalıtımsız çatının maliyeti 23 milyar TL!

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, ÇATIDER'in yaptığı araştırmaya göre son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zararın 23 milyar TL'nin üzerinde olduğunu kaydetti.

Çatı Sanayi ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, ÇATIDER'in yaptığı araştırmaya göre son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zararın 23 milyar TL'nin üzerinde olduğunu kaydetti. 


Yavuz, "Sadece 2013 yılında sorunlu ve günümüz gereksinimlerini karşılamayan çatılar yüzünden yaklaşık 4 milyar TL israf oldu. Yeni Y'apı Denetimi Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu gelmesiyle dış cephe ısı yalıtımı, yani bilinen adıyla mantolama konusunda vatandaşımızda ciddi bir bilinç artışı yaşandı" dedi. Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi'niıı sektör için olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Yavuz, çatı yalıtımının öneminin de çok iyi anlatılması ve ülkede bilinç sağlanması gerektiğine dikkat çekti. 


Çatı sektörünün bugün itibarıyla, yaklaşık 3 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaştığını bildiren M.Nazım Yavuz, kentsel dönüşümün de etkisiyle, sektörün 2014 yılında 150 milyon dolar, 2015 yılında ise 250 milyon dolar büyümesinin beklendiğini söyledi. Yavuz, "Sektörün, 2014 yılında yüzde 4 ile 6 arasında büyümesi bekleniyor" dedi. Çatı sektörünün 2013 yılında yüzde 5 oranında büyüdüğünü belirten Y'avuz, düz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün 130 milyon metrekarenin üstüne çıktığını aktardı. Çatı sektörünün 2013 yılındaki büyüme performansın detaylı olarak değerlendiren Yavuz, "Eğimli ve düz çatı kaplamaları pazar büyüklüğü yaklaşık 134 milyon 500 bin metrekare olarak gerçekleşti. Düz ve eğimli çatılarda kullanılan 'bitiim esaslı çatı kaplama malzemeleri' yaklaşık 46 milyon metrekarelik pazar payı ve yüzde 34 oranı ile çatı kaplama sektöründe ilk sırayı aldı" dedi. 



Ticaret Gazetesi