İnşaat Malzemeleri

Yalıtımsız ve hatalı çatılar büyük zarar!

Türkiye genelinde yalıtımsız ve hatalı çatıların ekonomimize maliyeti son 10 yılda tam 26 milyar TL oldu. Yalıtımsız çatıların kaybettirdiği para, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 bütçesinden fazla...

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Nazım Yavuz, çatı ve yalıtım uygulamalarının standartlara uygun olarak yapılması halinde tüketici bütçesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirterek, “Geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zarar 26 milyar TL’ye ulaştı” dedi.


Yalıtımsız çatıların kaybettirdiği bu para, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 25 milyar liralık 2014 bütçesinden ve TSK’nın silah ihtiyacını karşılayan Milli Savunma Bakanlığı’nın 22 milyar liralık 2015 bütçesinden fazla. Çıtadan kaybolan para, İstanbul’a yapılacak 3. köprünün maliyetinin de yaklaşık 5 katına denk. 26 milyarlık bu maliyetle 3 tane Marmaray yapılabiliyor.


Merpen altına dikkat


Nazım Yavuz, enerji verimliliği için son yıllarda önemli adımlar atıldığını ancak yaklaşık 1500 firmanın faaliyet gösterdiği çatı sektöründe merpen altı üretim yapan firmalar bulunduğunu belirtti. Yavuz, “Uygun fiyatlı olduğu düşüncesiyle çatılarda merpen altı üretimle yapılan uygulamaların yarardan çok zarara neden olduğunu unutmamalı.


Araştırmamıza göre çatılarda yapılan yalıtım iyileştirmelerine rağmen yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve hatalı çatının ülke ekonomisine verdiği zarar, doğalgaz birim fiyatlarının da devamlı artması sebebi ile 2013’te yaklaşık 4 milyar TL, geçtiğimiz 10 yılda 26 milyar TL oldu. 2014’te zararın daha büyük olacağını tahmin ediyoruz” dedi.


Yüzde 50 tasarruf var


Nazım Yavuz, yalıtımı olmayan binaların kat adetine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden olduğunu ifade ederek, çatı ve binada yapılacak tadilat ve yalıtım uygulamalarının enerji harcamalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayacağını kaydetti.


 

İndirim yaradı biodizel patladı


Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi biodizele ve yerli çiftçiye yaradı. Biodizel içeren motorin satışları yüzde 47.42 arttı, buna karşılık biodizelli motorin ithalatı neredeyse tamamen kesildi.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre dağıtıcı lisansı sahiplerinin Ağustos 2014’te yurtiçi benzin satışları bir önceki yıla göre yüzde 1.43 azalarak 195.707 ton olarak gerçekleşirken, biodizel içermeyen motorin satışları ise yüzde 6.7 artarak 1 milyon 547 bin 395 ton oldu. Biodizel içeren motorin satışları ise yüzde 47.42 artarak 109.486 ton olarak gerçekleşti.


7 ayda yüzde 33 arttı


Dağıtıcı lisansı sahiplerinin 2014 yılı Ocak - Ağustos dönemi yurtiçi benzin satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.76 artarak 1 milyon 240 bin 758 ton olarak gerçekleşirken, biodizel içermeyen motorin satışları yüzde 0.21 artarak 10 milyon 426 bin 762 ton oldu. Biodizel içeren motorin satışları ise yüzde 33.87 artarak 719.480 ton olarak gerçekleşti. Biodizelde ithalat sınırlı kaldı. Biodizel ihtiva eden motorin ithalatı geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 98 azaldı.


Tarıma destek


Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak yürürlüğe sokulan ÖTV indirimi düzenlemesi, yalnızca Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinden elde edilen biyodizeli kapsıyor. Biyodizel karıştırılması ile elde edilen motorinin yüzde 2’lik kısmının ÖTV dışı bırakılmasına dayanan düzenleme, biyodizel üretiminde kullanılan pamuk, buğday, ayçiçeği, soya gibi yağı çıkarılan yerli tarım ürünlerinin teşvik edilmesini amaçlıyor.


Yunan vanacıyla ortak oldu


Akfel Holding çatısı altında yeniden yapılandıran Akfel’de en büyük değişiklik, grubun doğalgaz ve petrol ekipmanları üreten şirketi Akfel Endüstri’de gerçekleştiriliyor. Önce Belçikalı i-Systems’in çoğunluk hissesini alan Akfel Endüstri, ardından da Yunan vana üreticisi Enimex ile Türkiye’de ortak bir şirket kurdu.


Akfel Endüstri, üretim tesislerini ekim sonunda Gebze’deki 10 bin metrekare alana kurulu yeni fabrikasına taşıyor.


Önümüzdeki yıl sektördeki 20. yılını kutlayacak Akfel Holding, geçen yılki yapılanmasının ardından özellikle doğalgaz  petrol iletim ve dağıtım şebekelerinde kullanılan ürün ve sistemler alanında zirveyi hedefliyor.



Mithat Yurdakul / Milliyet