Kent Haberleri

Yalova binaları dökülüyor!

Marmara Depremi olduğunda Yalova'da durum çok vahimdi. Yıllar geçti ama değişen birşey olmadığı gün yüzüne çıkmış oldu. Yapılan incelemelerde yaklaşık olarak 200 binanın çürük olduğu gözlemlendi. Bu da demek oluyor ki 16 bin kişi tehlikede



17 Ağustos'da olan depremde Yalova'da nasibini almıştı. Deprem sonrası hasarlı binalar yıkıldı ama hala yıkılmayı bekleyen binalar da var. İnşaat Mühendisi İkram Yaralı'nın çürük binalar ile ilgili sözleri ise kafaları karıştıracak cinsten. Yaralı, yeni binalarda sıkıntı yaşanmadığını ama 30-35 yıllık binalarda büyük sorunlar olduğunu kaydederken birçok binada deniz kumu kullanıldığını ve binaların tüm özelliğini yitirdiğini de belirtti.  Özellikle Çınarcık, Esenköy ve Armutlu tarafında ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyen Yaralı binalara hep görsel olarak bakımlar yapılıp insanlara satıldığını sözlerine ekledi.



Yaralı sözlerine şu şekilde devam etti: 


Van'da beton kalitesi düşük olabilir ama en azından dere kumu kullanmışlar. Burada durum Van'dakinden daha iç karartıcı. Demiri zamanla sıfıra indiren deniz kumu kullanılmış. Betonların içi boş. 2003'te test yaptığımız 200'den fazla 30 yaş üstün binanın yüzde 98'i çürük. 2008'den beri raporları yasal olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletiyoruz. Yaklaşık 16 bin kişi çürük binalarda yaşıyor. Test için girdiğimiz bazı binalar o kadar kötüydü ki yıkılmasa bari diye dua ettiğimiz anlar oldu. Kentsel dönüşüm kapsamında Bakanlığın 14 bin konuttan 7 binini mercek altına almaya hazırlandığını öğrendim. Bu sevindirici. Yalova, depremi yaşayan bir kent.


Bizim bina da çürük yer bakıyoruz


Mimarlar Odası Yalova Şubesi Başkanı İsmail Hakkı Gületekin: 


Son 10 yılda yapılan binalarda sorun yok. Ancak 25-30 yıllık binaların birçoğu hasarlı. Bina sahipleri bunları boya ve mantolama ile süsleyip göz boyuyorlar. Buna Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın binası dahil. Hatta Mimarlar Odası'nın bulunduğu bina bile aynı durumda. Biz de kendimize yer arıyoruz.


O zamanki şartlara göre normaldi


Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal: 


Deprem sonrası yaptığımız çalışmalarda Yalova'nın genel olarak 'karot' testlerini yaptırdık. Beton değerleri 10-12 aralığında çıktı. O zamanın şartlarına göre bu normaldi. Şu anda bu değerler düşük sayılıyor. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bağlarbaşı Mahallesi'ne 385 konutluk ve belediyenin 5.5 milyon desteğiyle TOKİ'ye ev yaptıracağız.


Akşam