Kent Haberleri

Yalova Hacı Mehmet Ovası imara açıldı!

Yalova Belediye Meclisi tartışma yaratacak imar kararı aldı. 1999 depreminden en çok etkilenen Yalova Hacı Mehmet Ovası imara açıldı.

17 Ağustos 199 depreminden en fazla etkilenen yerlerin başında gelen Yolava’da, belediye meclisinin aldığı yapılaşma kararı tartışma yarattı. Yapılaşma kararı alınan Hacı Mehmet Ovası hakkında daha önce hazırlanan bilimsel raporda, 5 metre derinlikten sonra tamamen su bulunduğu ve zemin yapısının yumuşak, alüvyonlu toprak olduğu belirtilmişti.


Yalova Belediye Meclisi, son toplantısını Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman başkanlığında yaptı.


Toplantının en önemli gündem maddesi belediye imar komisyonunun meclise sunduğu yeni yapılaşma bölgeleri ile ilgili teklifi oldu. Yapılacak çevre yolu projesine yönelik söz alan Vefa Salman, şehir içi araç trafiğini rahatlatması adına yapılması önerilen çevre yolunun geçtiği bölgenin imara açılmasını istediklerini söyledi.


DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE

Yalova Hacı Mehmet Ovası’ndan geçmesi planlanan çevre yolunun Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması için bölgenin kamulaştırılmasının şart olduğu ve 700 dönümden fazla tarım alanının ‘kamu yararına’ yapılaşmaya açılmasının planlandığını söyleyen CHP Meclis Üyesi Resul Morgül, bahsedilen alanın zemin yönünden son derece kötü olduğunu ve kararın onaylanması halinde bölgede tarım yapan üreticinin olumsuz etkileyeceğini belirterek itiraz etti.


17 Ağustos 1999 depreminde Yalova’da yıkılan ve ağır hasarlı binaların en fazla Hacı Mehmet Ovası’nda olduğunu hatırlatan Morgül, bu alanın geri kalanının da imara açılmasının çok riskli olduğunu söyledi. Yapılan tartışmaların ardından bölgenin imara açılması oy çokluğu ile kabul edildi.


RAPORLAR DEPREM ALANI DİYOR

Yalova Kent Konseyi’nin İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi ile işbirliğiyle hazırladığı, Yalova Mikrobölgeleme Etüt Raporunda  Hacı Mehmet Ovası’nın toprak yapısı hakkında 5 metre derinlikten sonra tamamen su bulunduğu ve zemin yapısının yumuşak, alüvyonlu toprak olduğu belirtilmişti. 


Evrensel