Sektörel

Yalova’da konut fiyatları 2 kat artarken arsa ve arazi fiyatları ise düştü!

Son zamanlarda Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artış vatandaşların yeni ev almasını zorlaştırdı. Yalova’da konut fiyatları iki kat artarken, arsa ve arazilere talepte ise azalma yaşandı.Arsa ve arazilerde ise talep azaldı

Pandemiyle birlikte müstakil ev satışlarında ve değerlerinde hissedilir derece artış olurken Yalova’da konut fiyatları iki kat arttı. Arsa ve arazilerde ise talep azaldı. Yalova’da ortalama yeni konutlar 8 bin Türk Lirası birim değerler ile pazarlanırken, lüks yapı özelliklerine sahip siteler, villalar ve deniz manzaralı yeni lüks dairelerin birim değerleri ise 30 – 45 bin Türk Lirası aralığına değişiyor.

İstanbul'a yakınlığıyla dikkat çeken Yalova'da ev fiyatları 2 kat arttı. EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, Yalova’ya ilginin arttığını belirterek, “Osmangazi Köprüsü öncesinde feribot seferleri ve karayolu ile ulaşım İstanbulluları Yalova ziyaretleri ve gezileri için daha fazla cezbediyordu" diye açıklama yaptıktan sonra sözlerine devam eden Bal, "Fakat Osmangazi Köprüsü’nün faaliyete geçmesinden sonra artık sadece Yalova değil aynı zamanda Bursa ve Balıkesir’e de mesafe azaldı. Yaşanan bu gelişme de ulaşım ağı açısından Yalova’yı diğer şehirlerle rekabet eder hale getirdi" açıklamasını yaptı. Peki Yalova'da kiralık ve konut fiyatları kaç lira civarında? İşte Bal'ın konut fiyatlarına ilişkin dikkat çeken açıklaması...

Yalova’da hem kiralık ve hem de satılık konut fiyatlarının pandemi öncesine göre minimum 2 kat ve daha fazla artış olduğuna dikkat çeken Bal, "İmarlı ve yapı inşa edilebilir arsalar için de benzer durum söz konusu. Ancak arsa ve arazilere talep eskiye oranlarda azalmış durumdadır. Yalova pandemi döneminde tavan rakamlara ulaştı ancak güncel durumda talebin bir miktar azaldığını söyleyebiliriz. Özellikle artan inşaat maliyetleri ve arsa fiyatları yatırımcıları müstakil yapılaşma yerine site yaşantısına kaydırıyor" şeklinde belirtti.

Yalova’da metrekare birim fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulunan ve bilgiler de veren Bal, "Dairelerde ortalama yeni konutlar 8 bin TL birim değerler ile pazarlanıyor. Lüks yapı özelliklerine sahip siteler, villa siteleri, panoramik deniz manzaralı yeni lüks dairelerin birim değerleri ise 30- ile 45 bin lira aralığına kadar çıkabiliyor. Arsa fiyatlarını incelediğimizde, merkezde neredeyse boş arsa bulunamadığını görüyoruz. Arsada fiyatlar merkeze yakınlık derecelerine ve yapılaşma haklarına göre göre çok farklılık gösterebiliyor. Öte yandan özellikle Yalova’nın Büyükşehirle yakın konumda olması nedeniyle buradan büyük şehirlerdeki etkinliklere katılmak daha fazla tercih sebebi olmaktadır" ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.