İmar

Yalova'daki arboretum arazisi turizme mi açılıyor?

Plan değişti, yeşil alanda beton bloklar yükselecek Yalova'da çöplükken yeşillendirilen arboretum (agaç evi) arazisinin turizme açılmasına yönelik tartışmalar sürüyor.

Plan değişti, yeşil alanda beton bloklar yükselecek Yalova'da çöplükken yeşillendirilen arboretum (agaç evi) arazisinin turizme açılmasına yönelik tartışmalar sürüyor. 


TEMA Vakfı ve Karaca Vakfı'nın Kumcu Başkanı Hayrettin Karaca, "Oraya, çok nadir olan meşe fidanları vererek alanın hemen ağaçlanması için çabalara başladım. Ancak o fidanlan sulamadılar kuruttular, kestiler ve şu anda oraya ey yapacaklarmış. Ey Yalova ne diyeyim bilemiyorum." dedi. 


Yalova'da, 1995 yılına kadar çöplük olan arazi, belediye meclisi karanyla arboretum arazisi yapılarak yeşil alana çevrildi. İddiaya göre, sonraki yıllarda alana ekilen fidanlara bakılmayınca arazi bir süre sonra çoraklaşti. 2007'de AKP yönetimindeki Yalova Belediyesi, araziyi 5 firmaya 52 milyon liraya satarak turizm alanı ilan etti. Ancak o yıldan bugüne kadar arazi üzerinde hiçbir turizm alam inşaatı yapılmadı. Araziyle ilgili son noktayı geçen ay koyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, alanı imara açtı. Bakanlığın bu girişimine yönelik tepkiler büyüyor. 

Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan TEMA Vakfı ve Karaca Vakfı'nın Kumcu Başkanı Hayrettin Karaca, "Yalova'da eskiden çöplük olarak kullanılan bir alan vardı. Belediye meclisi o çöplük alanının arboretum olması kararını aldı ve ben çok mutlu oldum. Oraya çok nadir olan meşe fidanlan vererek alanın hemen ağaçlanması için çabalara başladım. Ancak o fidanları sulamadılar kuruttular, kestiler ve şu anda oraya ev yapacaklarmış. Ey Yalova ne diyeyim bilemiyorum." diye konuştu. 


TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ise arboretum alanının konut alanı olmasına itiraz ettiklerini ifade etti. Tezcan, şunları kaydetti: "Bu alanın tekrardan arboretum alanına çevrilmesini ve yeşil alan olarak kalmasını talep ettik. Buraya ne konut ne de turistik tesisler yapılmasını istiyoruz. Yalova'nın giderek yok olan yeşil alanlar nedeniyle yeşil alana ihtiyacı var. Yeşil alanlar muhafaza edilmeli. Arboretum; genel olarak, kökeni belli ve doğru belgelenmiş ağaç ve çalı gibi odunlu bitkilerden oluşan canlı koleksiyonların yer aldığı alandır." 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, botanik bahçesini andıran arboretum arazisinin turizm tesis alanı yapılması için plan değişikliğine gitmesi tepkilere sebep oldu. Yalova Çevre Platformu, askıya çıkan 1/25.000 ölçekli plan değişikliğine itiraz etti. 


TEMA Vakfı da "Arboretuma ne konut ne de turistik tesisler yapılmasını İstemiyoruz." açıklamasında bulundu. 


Zaman