Kentsel Dönüşüm

Yalovalı Romanlar kentsel dönüşümden rahatsız!

Yalova Romanlar Derneği Başkanı Necdet Karabulut, Roman vatandaşların kentsel dönüşüm hakkında yeterli bilgiye sahip olamadıkları için tedirginlik içerisinde olduklarını söyledi. Yetkililerden tatmin edici cevaplar beklediklerini ifade etti...


Yalova Romanlar Derneği Başkanı Necdet Karabulut, Roman vatandaşların kentsel dönüşüm hakkında yeterli bilgiye sahip olamadıkları için tedirginlik içerisinde olduklarını söyledi.


Halk arasında Roman mahallesi olarak bilinen Bağlarbaşı Mahallesi'nde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları resmen başlamasına rağmen, Roman vatandaşların tedirginlikleri bir türlü giderilemedi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yalova Romanlar Derneği Başkanı Necdet Karabulut, "15-20 gün önce Ankara’dan resmi olarak 6 yıldan sonra geldiler. Onlar da sadece üstü kapalı olarak burada kentsel dönüşüme başlandığını söylediler. Daha önce burada belediyenin çalışmaları vardı. Bu gelen şirket yer ve ev belirlemesi yapacaklarını söylediler. Daha sonra tek tek evleri tespit ettiler. Evlerin metrekarelerini, yerlerini belirlediler. Evlerin yarısında bu çalışmayı yaptılar” dedi.


Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın mahallede yaşayan vatandaşlarla toplantılar yaptığını anlatan Karabulut, "Başkan bize buraların müteahhide verileceğini, müteahhidin teker teker anlaşacağını söyledi. Müteahhit para kazanmayacağı işi yapmaz. Belediye başkanımızın dediği beni tatmin etmedi. Burada yaşayan aşağı yukarı 4 bin Roman vatandaş var. Bunların hakkı nasıl verilecek? Sadece tapuluları mı muhatap alacaklar? Burada tapulu 100 hane var. Diğerleri ne olacak? Roman kültürü tamamen dağılmış olacak. Bizim istediğimiz tapusuz olan insanlarımızın mağdur olmaması. Gidecekleri yerleri, paraları yok. Paraları olsa bile Roman oldukları için yer satmayacaklar. Herkese kira bedeli vereceklerini söylüyorlar. Verseler Roman oldukları için kiralayacak ev bile bulamayacaklar. Bunlar yaşanmış şeyler. Biz bunların Yalova’da çözülmesini istiyoruz. Biz burada tapusu olan, olmayan tüm vatandaşlarımızın bir şekilde mağdur edilmemesini istiyoruz. Bu topluluğun dağılmamasını istiyoruz. Dağılırsa kültürümüz kalmayacak. İyisiyle, kötüsüyle bir aradayız. Düğümüzde, cenazemizde bir araya geliyoruz. Bizim de eksiklerimiz, yanlışlarımız var. Bu itilmişliğin, kakılmışlığın çözülmesini istiyoruz. Herkes taşın altına elini koysun. Kimse mağdur olmasın. Burada insanlar yıllardan beri psikolojik işkence yaşıyor. Türkiye’nin en kötü varoşunda yaşıyoruz. Burada kentsel dönüşüm insanları işsiz bırakacak. İnsanımız geri dönüşüm işi yapıyor. Geri dönüşümle Türkiye’ye büyük katkı sağlıyor. Bu insanlarımız da mağdur olacak. Ufak tefek hayvan bakanlar var. Bunlara istihdam edilmeleri gerekiyor. Bunlara gerekirse hayvanlarına bakmak için yer yapacaklar. Buradaki halkla konuşulsun. Herkes taşın altına elini koysun. Bu ofiste herkes ile tek tek konuşacaklar. Buradaki insanlar ne isteyeceğini bilmiyor. Para verilmesi çok yanlış. Burada 20 bin lirayı bir arada görmemiş insan çok. O parayı ne yapacağını bilemeyecekler” diye konuştu.



Milliyet