29 / 04 / 2024

Yan sınai işletme nedir?

Yan sınai işletme nedir?

6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Hakkında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Peki kanunda adı geçen yan sınai işletme nedir? Bir arazide yan sınai işletme varsa ne olur?



Yan sınai işletme nedir?

6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Hakkında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanun; Toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. Peki, kanunda adı geçen yan sınai işletme nedir? Bir arazide yan sınai işletme varsa ne olur?


Yan sınai işletme: Yeter gelirli tarımsal arazilere ait ürün depolama, koruma, işleme ve pazarlama gibi faaliyetlere yönelik tesislere deniyor.


Yan sınai işletme ne demektir?

MADDE 8/H – Yeter gelirli tarımsal arazilere sıkı şekilde bağlı bir yan sınai işletme mevcut ise yan sınai işletme ile yeter gelirli tarımsal arazilerin mülkiyeti bir bütün olarak istemde bulunan ve ehil görülen mirasçıya gerçek değeri üzerinden devredilir.


Mirasçılardan birinin itiraz etmesi veya birden çok mirasçının kendilerine devir istemesi hâlinde sulh hukuk hâkimi yeter gelirli tarımsal arazi ve yan sınai işletmenin ekonomik gelir ve bütünlüğünü sürdürme imkânını ve mirasçıların kişisel durumlarını göz önünde bulundurarak yan sınai işletmenin birlikte veya ayrı olarak devrine ya da satışına karar verir.


8/C maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince mirasçılar arasında limited şirket kurulması hâlinde yeter gelirli tarımsal arazilere sıkı şekilde bağlı olan yan sınai işletme de şirketin mal varlığına dâhil edilir.


Yeni toprak kanunu neler getiriyor?


Geri Dön