Yanan Heybeliada Sanatoryum'u okul ya da hastane olacak!
Heybeliada Sanatoryumu, Adalarla ilgili 1/5000'lik plana "sağlıkla ilgili tesis alanı" notuyla işlendi. Sanatoryum, tıp fakültesi ya da devlet hastanesi olabilir
Atatürk'ün isteğiyle 86 yıl önce kurulan ve Türkiye'nin ilk verem hastanesi olan Heybeliada Sanatoryumu, sağlık tesisi olarak kalacak.
Son 5 yıldır atıl durumda bekleyen tarihi hastane, 1999'daki depremde ve geçtiğimiz yıl meydana gelen yangında büyük zarar gördü. Heybeliada'nın güneyindeki Çam Limanı'na bakan sanatoryum, 2001'de İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası tarafından 2 milyon TL'lik yatırımla iki blok halinde restore edildi, ismet İnönü, Aziz Nesin, Rıfat İlgaz ve Ece Ayhan gibi isimlerin şifa bulduğu sanatoryum, yeterince hastanın gitmediği gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından 2005'te kapatıldı. Tıbbi donanımı ve 100'ü doktor 250 personeli İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledildi.
PLANA, SAĞLIK ALANI OLARAK İŞLENDİ
Sanatoryumun orman içinde çok çekici bir alanda bulunduğunu ifade eden Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, "Bazı işadamlarının, bazı çevrelerin orayla ilgili birtakım düşüncelerinin olmasını normal karşılıyorum. Orası çok özel, doğayla iç içe çok özgün bir yer" dedi. Sanatoryumun turizm amacına yönelik kullanılmasını uygun görmediklerini belirten Farsakoğlu, "Orası 1/5000'lik planlarda sağlık alanı olarak görünüyor. Sağlıkla ilgili tesislerin kurulabileceğine ilişkin plan notu var oranın üzerinde. Bir tıp fakültesi olur, bir devlet hastanesi olur, bir özel ihtisas hastanesi olur... Mutlaka sağlıkla ilgili bir işlevinin olması gerekir" diye konuştu.
Sabah Metropol