Yangına karşı yalıtımlı savunma!
Her yıl 25 Eylül haftası Türkiye’de “Yangından Korunma Haftası” olarak kutlanıyor. Yalıtım konusunu A’dan Z’ye ele alan İzocam, yangından korunmanın, can ve mal kayıplarına engel olmanın en önemli yollarından birinin doğru uygulanmış “yalıtım” olduğunu vu
Gerek oturduğumuz binalarda gerekse sanayi yapılarında ya da hastane, AVM, spor salonu gibi toplu mekanlarda meydana gelebilecek olası yangınlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabiliyor. Özellikle de büyük kentlerde itfaiyenin ulaşmakta zorlandığı dar sokaklar, son dönemde inşaa edilen yüksek katlı binalar yangınların ciddi boyutlara varmasına sebep olabiliyor. İzocam yangın felaketinden korunmada “doğru malzeme ile uygulanan kalın yalıtımın” önemine dikkat çekiyor. Yüksek bir binada uygulanması gereken yalıtım ile site veya sokak arasında bulunan binalara uygulanması gereken yalıtım şeklinin uzmanlarca değerlendirilerek, doğru kişilerce, doğru malzeme ile ve doğru kalınlıkta uygulanması can ve mal kayıplarını büyük oranda azaltıyor.
A1 sınıfı taşyünü ile bina cephelerine, pencere kenarlarına ve kat aralarına yapılacak yalıtım olası bir yangın sırasında zaman kazandırıyor. Taşyünü ile yalıtılmış bir bina kolay tutuşmuyor ve duman yaymıyor. Yangında en önemli hususlardan biri olan dumandan etkileşim ise engelleniyor. Taşyünü malzeme kullanılarak oluşturulacak yangın kompartımanları yangından kaçış anı ve itfaiyenin yetişmesi süreçleri için daha uzun bir zaman tanınmış oluyor.
Kentsel dönüşümün yangın güvenliği için bir fırsat olduğunu belirten İzocam Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem; binalar inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile hem güvenlik sağlandığını hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunulduğunu belirtiyor. “Ev sahibi olmak isteyen veya mevcut evinin, binasının yalıtımını yaptıracak olanlara da burada büyük görev düşüyor ve toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yeni ev alacakların binanın yalıtım detaylarını, yangın güvenliğini sorgulaması çok önemli… İlgili yönetmeliğe göre yüksek binalarda cephelerinde ve kat aralarında yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Bunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla yapının ana konstrüksiyonu ile katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerleri mutlaka oluşturulması gerekiyor. Özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarında mineral yünler olarak adlandırılan camyünü ve taşyünü kullanılma büyük önem taşıyor” diyor.
Yangında kayıplar çoğunlukla duman yayılımıyla oluşan panik ve gaz zehirlenmelerinden kaynaklanıyor. Yangın esnasında bütünlüğünü kaybetmeyen ve ısıyı geçirmeyen duvarlar sayesinde binayı güvenli şekilde boşaltmaya yetecek süre kazanılıyor. Yangın yayılımının bir alandan veya kattan diğer alana geçişini engellemek için de her katta kompartmanlama yapılması gerekiyor. İzocam ve Rigips işbirliği ile geliştirilen bölme duvar sistemi InWall taşıyıcı olmayan duvarlarda yüksek yangın güvenliği sağlayan bir sistem. Özellikle insan sayısının yoğun olduğu binalarda InWall kullanımı olası yangın durumlarında zaman kazandırıyor. Can ve mal kaybı risklerini en aza indiriyor.