18 / 05 / 2024

Yapay zekâ çipleri nedir? Neden yatırımcıların gözdesi oldu?

Yapay zekâ çipleri nedir? Neden yatırımcıların gözdesi oldu?

Son dönemlerde teknolojinin en revaçtaki konusu, video oyunu grafiklerine güç veren çiplerde göze çarpmayan bir silikon parçasıyla yakından ilgili. Peki, yapay zekâ çipleri olarak bilinen bu parça neden bu kadar revaçta? İşte detaylar...



YAPAY ZEKÂ ÇİPİ NEDİR?

Uzmanlar, bu sorunun kolay bir yanıtı olmadığını ama genel olarak bu terimin, yapay zekâ iş yüklerinin üstesinden gelmek amacıyla uzmanlaşmış bilgi işlem donanımlarını kapsadığını aktarıyor. Söz konusu uzmanlaşmaya bir örnek olarak, geleneksel bilgisayarları zora sokabilecek ağır problemlere baş edebilmek için yapay zekâ sistemlerinin “eğitilmesi” şeklinde veriliyor.

Amerika’da Georgetown Üniversitesi’ne bağlı Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi görev alan Hannah Dohmen, “Yapay zekâ çiplerinin üzerinde tam anlamıyla ortak bir yargıya varılmış tanımı yok’’ diyor.

 Yapay zekâ çipleri nedir? Neden yatırımcıların gözdesi oldu?

VİDEO OYUNU KÖKENLERİ

Üç girişimci 1993’de bilgisayar grafiklerin sınırlarını zorlamak amacıyla Nvidia’yı kurdu. Şirket birkaç senede grafik işlemci birimi yani GPU adı verilen ve eş zamanlı olarak birden fazla karmaşık grafik hesaplaması gerçekleştirerek video oyunlarının hem geliştirilmesini hem de oynanmasını büyük oranda hızlandıran yeni bir çip tasarladı.

Resmi olarak ‘paralel programlama’ olarak tanımlanan bu teknik hem oyunların hem de yapay zekânın geliştirilmesinde önemli bir etken olarak ön plana çıktı. Toronto Üniversitesi’nde lisans öğrencisi eğitimi gören iki yüksek GPU tabanlı bir sinir ağı kullanarak fotoğraflarını rakiplerinden çok daha düşük hata oranlarıyla tanımladı. Daha sonra ise, 2012’de ImageNet adlı prestijli bir yapay zekâ yarışmasını kazandı.

Bu başarı, yapay zekâ ile ilgili olarak paralel programlamaya olan ilgiyi arttırarak Nvidia ve rakipleri için yeni bir sektör fırsatı doğurdu. Bunun yanı sıra, araştırmacılara da yapay zekâ gelişiminin sınırlarını keşfetmeleri için güçlü imkânlar verdi.

Otomobil satışlarında rekor kırıldı! Yüzde 70 arttı!

Kripto para piyasası toparlandı! Bitcoin düşüş serisine son verdi!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görev almak isteyenlere müjde! KPSS şartsız personel alımı yapılacak!


Geri Dön