Teknoloji

Yapay zeka gelecekte seçimlere damgasını vuracak!

ABD, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerde seçim çalışmalarında artık yapay zeka uygulamalarından yararlanılıyor. Özellikle seçim güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan bu uygulamaların gelecekte ülkemizde de yavaş yavaş yer bulması bekleniyor.Öyle ki artık siyaset dünyası bile yapay zeka alanındaki gelişmeler ile yakından ilgileniyor

Yapay zeka artık hayatımızın her alanında. Öyle ki artık siyaset dünyası bile yapay zeka alanındaki gelişmeler ile yakından ilgileniyor. Özellikle batılı ülkelerde yapay zeka uygulamalarının da seçime katıldığı gözlenirken, seçim güvenliği ve dezenformasyona karşı mücadelede kullanıldığı dikkat çekiyor.

 

Her ülkede seçim öncesi yalan haber üretimi ve seçim güvenliği en büyük tartışma konularından birisi. Ülkemiz için henüz belki erken olsa da Yeni Zelanda, Japonya gibi ülkelerde yapay zeka uygulamalarının aday olarak seçim yarışına katıldığı belirtiliyor.  

SEÇİM KAMPANYALARINDA KULLANILIYOR

Yapay zeka odaklı teknolojiler geliştiren Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, yapay zekanın birçok ülkede farklı uygulama alanlarıyla seçim kampanyalarında kendine daha fazla yer bulduğuna işaret ediyor.

Erkul, yapay zekada dil modellemeleri alanında yaşanan son gelişmelerle birlikte sosyal medyada bot hesap oluşturmanın ve sahte haber üretmenin oldukça kolaylaştığını belirterek Deepfake teknolojisiyle üretilen sahte videolar ve manipülatif bilgilerin dakikada onlarca, yüzlerce paylaşım yapabilen bot hesaplar aracılığıyla hızla yaygınlaşabileceğine dikkat çekti.

SAHTE HESAPLARI ORTAYA ÇIKARIYOR

2016 yılındaki ABD seçimlerini örnek veren Erkul, bu seçimler öncesindeki iki aylık süreçte 36 bin otomatik hesap üzerinden 288 milyon kez retweet edilen 1,4 milyon paylaşım yapıldığını vurgulayarak bu paylaşımların ise hemen sonrasında silindiğini, bu nedenle fark edilmesinin zorlaştığını söyledi.  Sahte hesapların tespit edilmesi için de yapay zekadan yararlanılabileceğinin altını çizen Erkul, yapay zekanın büyük veriyi analiz etmekte sağladığı olanaklar ile dezenformasyona karşı mücadeleye de katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Türkiye’de de benzer olayların yaşandığına işaret eden Erkul, Twitter’da son iki ayda günlük trendlere giren her beş gündem etiketinden en az birinin sahte olduğunun tespit edildiğini hatırlattı.

DİJİTAL AVATAR İLE GENÇLERE SESLENDİ

Erkul, yapay zekanın birçok ülkede seçim kampanyalarında daha fazla kullanıldığını belirterek seçmen kitlesini analiz ettiğini ve önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Yapay zekanın geçen yıl Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kullanıldığını hatırlatan Erkul, muhalefet adayı Yoon Suk-yeol’un yapay zeka destekli dijital avatarı ile kısa sürede 7 milyondan fazla genç seçmenle metaverse ortamı üzerinden buluşarak konuştuğunu kaydetti.

Erkul, ayrıca yapay zeka destekli uygulamaların oy verme işlemlerinde kişisel asistan olarak görevlendirilebileceğini, sandık sonuçlarının takip edilmesinde hız kazandırabileceğinin altını çizdi.

SEÇİMLERDE ADAY OLABİLİR Mİ?

Öte yandan Çin merkezli bir mobil oyun şirketinin CEO’luk görevine atanan ‘Tang-Yu’ adlı yapay zeka robotunu hatırlatan Dr. Erkul, benzer uygulamanın siyaset dünyasında da yansıma bulduğunu ifade etti. Yeni Zelanda’da 2018 yılında yapılan seçimlerde ‘SAM’ adlı uygulamanın dünyanın ilk yapay zekalı siyasetçisi olarak siyaset tarihe geçtiğini kaydeden Erkul, Sam’in yer ve zaman kısıtlaması olmadan her an vatandaşların sorunlarını dinleyebildiğini vurguladı.