Genel

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), inşaat sektörüne kazanımlar getirebilir!

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) uygulamaları, Türkiye'nin yükselen yıldızı inşaat sektöründe katma değer yaratabilir. BIM, inşaata başlamadan önce proje hakkında her türlü bilgiyi analiz imkanı sağlıyor.

Nesnelerin üç boyutlu hali dijital dünyaya da taşınmış durumda. Artık tasarımcıların hayal gücü veya çizim yeteneği tek başına yeterli değil. Kullandıkları yazılımlarla tasarımlarını gerçeğe döküyorlar. Geliştirdiği yazılımlarla alanında lider Autodesk, geçtiğimiz hafta İstanbul'da Autodesk University Extension adında bir etkinlik düzenledi. Mimari, mühendislik ve inşaat yazılımı pazarlarında lider olan Autodesk, Türkiye pazarına da ayrıca önem veriyor. Nitekim şirket, BRIC pazarlan yanı sıra Türkiye ve Meksika'yı da büyüme rotasına almış durumda. 


Etkinlikteki konuşmacılardan Autodesk'in Teknoloji Gurusu Lynn Allen, Bloomberg Business Week'in sorularını yanıtladı:


Autodesk ağırlıklı olarak hangi sektöre odaklanmış durumda?


Toplamda 71 ürünümüz var. Autocad, Maya, Inventor gibi programlar var ürün portföyümüz içinde. Sadece tasarım ya da imalat değil, 3DSmax adlı ürünümüz de eğlence ve mühendislik adı altında da 3 boyutlu tasarım yapmanızı sağlıyor. İmalatta da Inventor ön plana çıkıyor. 

Bulut teknolojisi üzerinde çalışan, endüstriyel ve mekanik tasarım yapmanızı sağlayan Fusion 360 adında bir programımız var. Kısacası tasanmla ilgili tüm alanlarda programlarımız mevcut. Bu herhangi bir endüstriyel tasarım ya da bina olabilir. BIM'e (Yapı Bilgi Modellemesi) çok önem veriyoruz. 


BIM nedir? 


Kısaca, bir binanın inşaatına başlamadan önce o yapının mimari ya da strüktürel modellemesini tek bir üç boyutlu tasarımda görebiliyorsunuz. Böylece daha inşaata başlamadan önce proje hakkında her türlü bilgiyi analiz imkanınız oluyor, bir nevi inşaata başlamadan önce test imkanı buluyorsunuz. 


BIM uygulamasını hayata geçiren şirketler veya ülkeler var mı? 


Dünya genelinde birçok inşaat ve mimarlık şirketi BIM'i uygulamaya başladı bile. 

Aynı şekilde kamu kuruluşlarından da ilgi yüksek. Mesela Birleşik Krallık 2016 yılından itibaren BIM'i bir kamu regülasyonu olarak ülke genelinde yürürlüğe solacak. 

ABD'deki birçok eyaletten talep var. Keza Asya'da da Hindistan, Hong Kong, Güney Kore gibi ülkeler de BIM uygulamasına başladılar. BIM taslak aşamasına daha az, tasarıma ise daha çok zaman harcamanızı sağlıyor ve en önemlisi inşaat maliyetlerini düşürüyor. 


Burada ne kadarlık bir artı değerden bahsediyoruz? 


McGraw Hill inşaat şirketinin BIM'in ne kadar katma değer yarattığına dair bir araştırması var. Mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin dahil olduğu araştırmaya göre yatırım getirişi oldukça yüksek. 

Araştırmaya katılan mimarların yüzde 55'i, müteahhitlerin yüzde 35'i ve mühendislerin yüzde 52'si BIM sayesinde "getiri sağladıklarını ama daha gidilecek çok yol olduğunu" söylüyorlar. Türkiye'de inşaat sektörünün devasa büyüklükte olduğunun farkındayım. İşte bu yüzden BIM uygulamasının önemi Türkiye için katbekat artıyor. 


Sadece inşaat sektörü üzerine mi yoğunlaşıyorsunuz? 


Elbette hayır. 3DS Max'ten bahsediyorduk değil mi? En iyi görsel efektte Oscar ödülü alan son 17 filmin hepsi bizim yazılımımızı kullandı. Mesela Avatar fümi aklıma geliyor. Film, Motion Builder adlı programımızla beraber oyuncuların vücutları üzerinde belirli noktalarda bulunan bağlanûlarla çekildi. Aynı şekilde üç boyutlu yazıcılara da yoğunlaşmış durumdayız. 

Spark adlı açık kodlu programımızla 3D baskıyı daha fazla yaygınlaştırmak, herkesin erişimine açmak istiyoruz. 


3D baskıda geleceği nasıl görüyorsunuz? 


Az önce Amazon'da üç boyutlu yazıcıların fiyatlarına bakıyordum, neredeyse XBOX maliyetindeler. Evet, halen üç boyutlu yazıcılara tam alışamadık, nasıl kullanacağımızı tam bilmiyoruz fakat aksinin kısa vadede olmasını bekliyorum. İnsanlar tasarımlarını bu makineler ve programlar aracılığıyla gerçekleştirme imkanı bulacak. 

Fikirler kolaylıkla gerçeğe dönüşeceğinden insanların bireysel olarak para kazanmaları daha mümkün olacak. Kısacası para kazanmak şirketlerden bireylere doğru geçiş gösterecek. 


Üç boyudu bir ürün tasarımında bulut teknolojisini kullanmak bize ne gibi kazanımlar sağlıyor? 


Diyelim ki bir kulaklık modellediniz. Bunun simülasyonunu ve testini yapmanız saatlerinizi alabilir. Endüstriyel ürün tasarımcılarının modellerini üç boyutlu halde görmeleri için yapüklan işlem (rendering) vakit ve iş kaybına yol açıyor. Render 360 adını verdiğimiz programla beraber, bulut teknolojisi kullanarak biz bu süreyi kısaltabiliyoruz. 24 saat süren bir işlemi 20 dakika içinde bitirebiliyoruz. 


Alp Börü / Bloomberg Business Week