Sektörel

Yapı Denetim Kanunu değişikliğinde çürük yapı endişesi!

Yapı denetim kanunundaki değişiklik teklif ile ilgili önemli açıklamalar yapan  İMO İzmir Şube Başkanı Bengi Atak, yapılması planlanan değişiklikle 500 metrekareye kadar olan binaların müteahhittin seçtiği firmalar tarafından denetlenmesinin felakete neden olabileceğini söyledi.

TBMM’ye gönderilen Torba Yasa teklifinin 12. maddesine göre, Yapı Denetim Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Söz konusu bu değişikliğe göre, inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan yapılar bakanlığın elektronik ortamda atadığı yapı denetimciler tarafından değil, müteahhitlerin tercihine bırakılmış olacak. İzgazete’den Batuhan Kaya imzalı  habere göre 2019 yılından önce de bu şekilde işleyen sistem, sonraki dönemde değiştirilmiş, yapı denetim görevi müteahhitlerin insafına bırakılmamıştı fakat yeni yasa değişikliğiyle yapı denetim, yeniden müteahhitlerin insafına bırakılmış olacak.

Söz konusu bu teklife göre, bakanlık, elektronik ortamda toplamda 2 yapı denetim şirketi belirleyecek ve müteahhit, bu 2 şirketten bir tanesini seçerek yaptığı inşaatı denetleyecek firmayı kendisi seçebilecek. TBMM’ye gönderilmiş olan bu yasa teklifi İnşaat Mühendisleri ve Yapı Denetim Mühendisleri arasında endişeye neden olurken, inşaatların aynı geçmiş dönemde olduğu “müteahhit, mühendis, kalfa ve işçilerin” insafına kalmasının, yeni çürük yapılara yol açabileceği endişesi de arttı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  İzmir Şube Başkanı Bengi Atak, yeni yasa teklifi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bengi Atak açıklamasında müteahhitlerin kendilerini denetleyecek olan yapı denetim firmasını anlaşabileceği kişilerden seçeceğini belirterek, “Kendisini denetleyeni kendisinin seçmesi, işin şeffaflığıyla ilgili soru işaretlerini oluşmasına sebep olacaktır. Müteahhitler muhtemelen anlaşabileceği ve bazı hatalarını görmezden gelebilecek firmayı seçecektir” dedi.

DENETİMDE SIKINTILAR VAR


Bengi Atak konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yapı denetim sisteminin mevcut halinde dahi sıkıntı olduğunu dile getirerek,, “Yapı denetim sisteminin halihazırdaki halinde dahi pek çok sıkıntı var. Layıkıyla gerçekleştirilecek olan bir denetim için yüzde 1 buçukluk bedel yeterli değil. Emlakçılar dahi yüzde 4 gibi bir komisyon alma hakkına sahip iken işin denetleyicisinin yüzde 1 buçuk alması dahi bizim neye değer verdiğimizi açıklıyor” diye konuştu.


BİRTAKIM ŞEYLER GÖRMEZDEN GELİNECEK

Müteahhitlerin anlaştığı firmaların birtakım şeyleri görmezden gelme eğiliminde olacağını die getiren Bengi Atak, şunları dile getirdi: “Bu yasalaştığı durumda 500 metrekareye kadar olan inşaatların denetlenmesi müteahhitte kalmış olacak. Söz konusu bakanlıktan 3 teklif alacak ve bir tanesiyle anlaşıp çalışacak. Müteahhitlerin kendisini denetleyeni kendisinin seçmesi, ekonomik tarafını bir köşeye bırakıyorum, işin şeffaflığına soru işareti düşürüyor. Anlaşabileceği kişiden yana seçim gerçekleştirecek ve o da birtakım şeyleri görmezden gelme eğiliminde olacaktır. Havuz sisteminden çıkmak bize göre sakıncalı. 6 Şubat depremlerinde, 4-5 katlı yapılardaki yıkım oranlarına baktığımı zaman çok yüksek olduğunu göreceğiz. Söz konusu bu binaların denetimini müteahhitlere bırakmak çok sakıncalıdır.”

 

Belediyelerden Konya ve Gaziantep’te satılık 3 arsa!

Anadolu’nun en büyük karma projesi Inventum, Konya’da yükseliyor

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, il il afet haritasını çıkarttı! İşte deprem, heyelan gibi afetlerde en riskli iller!