Kent Haberleri

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği'nden Maraş Depremi açıklaması!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Maraş Depremi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. İşte o basın açıklaması... İşte o basın açıklaması

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Maraş Depremi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. İşte o basın açıklaması...

Açıklamasında tüm milletimize baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, Göçük altında kalan vatandaşların kurtarma çalışmalarının devam ettiği bu acılı günlerde kamuoyunda yapılan yanlış açıklamalar ve yürütülen linç kampanyasına karşı bazı açıklamaların yapılmasının zaruri olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde cumhuriyet tarihimizin en büyük depremlerinden birinin meydana geldiğini belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, yaklaşık 9 saat sonra Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde çok büyük bir deprem daha meydana geldiğini belirterek, bu depremi yaratan fay hattının yeni keşfedildiği konusunun uzmanı yer bilimcilerin basındaki açıklamalarında yer aldığını kaydetti.

açıklamalar yapmıştır." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamı şekilde:

Referans aldığımız Deprem Yönetmelikleri binaların sadece bir depremde ayakta kalmalarına göre tasarım yapmaktadır. Hasar görmüş ve yorulmuş binaların 2. büyük depreme maruz kalması bugüne kadar rastlanmış bir durum değildir. 

Malatya’da sosyal medyada ve basında sıkça konusu edilen sitenin ilk depremde yıkılmadığı ama 2. deprem meydana geldiğinde zemin katında hasar almış kolonların 2.depreme dayanamadığı görülmektedir.

Deprem yönetmeliklerinde yer alan ivmelerin çok üzerinde deprem etkisine maruz kalan, bunun üzerine 2. çok büyük depreme maruz kalan yapı denetimli binaların maksimum % 10’unun yıkılmış olabileceği Prof Dr Alper İlki hoca tarafından teke tek programında söylenmiştir. 

Bu acılı günlerde konuya objektif bakmanın zor olduğunun farkındayız. Ama deprem yaşanan bölgedeki tüm binalar yenilenmiş olup yapı denetim hizmeti almış olsaydı bugün bu büyüklükte bir felaketle karşı karşıya kalmayacaktık.

Herşeye rağmen kamuoyundan isteğimiz yapıların kalitelerinin arttırılması için  sektörümüze emek veren
Yapı denetim kuruluşlarının ve çalışanlarının

Yapı ve Zemin Laboratuvarlarının 
Proje yapan mühendis ve mimarlarımızın
Şantiyelerde görev yapan şantiye şeflerinin
İdarelerde görev yapan meslektaşlarımızın
Özlük haklarının ve sıkıntılarının giderilmesi adına bize destek olmalarıdır.
Sektöre hizmet veren bu paydaşların emlak komisyonundan daha az ücret alması buna rağmen hizmet vermeye çalışılması kamuoyunda tartışılması gereken konuların başında yer almaktadır.

Bugün geldiğimiz noktada öncelikle vatandaşlarımızın yaralarını sarmak adına sahada olacağımızı bildirmek isteriz. Bu felaket atlatıldıktan sonra inşaat sektörünün ve yapı denetim sisteminin iyileştirilmesi adına dün söylediğimiz gibi yarında söyleyeceğimiz çok şey olacaktır.

Kamuoyunun dikkatine sunarız. 

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği
Yönetim Kurulu

Deprem nedeniyle Türkiye ekonomik krize girer mi? İşte yanıtı!

Deprem bölgesine 1 milyar 639 milyon 774 bin 16 TL'lik acil durum ödeneği!

Deprem bölgesindeki 10 ilde binalar kaç yaşındaydı? Rakamlar il il açıklandı! En yeni binalar hangi illerde?