Kent Haberleri

Yapı denetim sistemi ile 898 bin bina depreme karşı güvencede! Tam 6,6 milyon bağımsız bölüm denetlendi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2011 yılında hayata geçirilen "yapı denetim sistemi" kapsamında bugüne kadar 898 bin bina, 6,6 milyon bağımsız bölümün denetlendiği belirtildi. İşte ayrıntılar... 1999 Marmara Depremi'nin ardından 2001 yılında yürürlüğe alınan 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, başta İstanbul, Kocaeli, İzmir, Sakarya gibi deprem açısından kritik önem arz eden şehirler olacak şekilde, 19 şehirde uygulanmaya başlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2011 yılında hayata geçirilen "yapı denetim sistemi" kapsamında bugüne kadar 898 bin bina, 6,6 milyon bağımsız bölümün denetlendiği belirtildi.1999 Marmara Depremi'nin ardından 2001 yılında yürürlüğe alınan 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, başta İstanbul, Kocaeli, İzmir, Sakarya gibi deprem açısından kritik önem arz eden şehirler olacak şekilde, 19 şehirde uygulanmaya başlandı.

 

Pilot şehirlerde yapı denetim sistemine göre inşa edilen yapılardaki incelemelerde, taşıyıcı sistem yönünden statik-betonarme projeleriyle uyum konusunda yüzde 90'ın üzerinde başarı sağlanması ile beraber 2011 yılında 81 şehirde yapı denetim sistemi devreye alındı. 

Van'da Ekim 2011'de meydana gelen deprem ve sonrasında yaşanan diğer depremlerde, ardından 2020 yılındaki Elazığ-Sivrice, İzmir-Seferihisar depremlerinde 4708 sayılı mevzuat  çerçevesinde denetlenen yapılarda herhangi bir can kaybının ve yıkımın yaşanmamış olması da kanunun sahadaki etkinliğini gösterdi. 

Peki yapı denetim sistemi kapsamında kaç bina denetlendi? Yapı denetim sistemi kapsamında kaç binanın denetimi sürüyor? İşte yapı denetim sistemi ile ilgili son dakika ayrıntıları...

501 bin binanın denetimi devam ediyor 

Yapı denetim sistemiyle bugüne kadar 898 bin bina, 6,6 milyon bağımsız bölüm denetlendi, 501 bin binanın denetimi ise sürüyor. Bakanlık denetim faaliyetlerini 81 şehirde, 2 bin 474 yapı denetim kuruluşu ve 384 laboratuvar ile sürdürüyor. 

Yapı denetim kuruluşlarının denetim faaliyetleri, 14 bin 950 denetçi mimar ve mühendis ile toplam 20 bin 125 yardımcı kontrol elemanıyla, laboratuvar kuruluşlarının denetim faaliyetleri ise 424 laboratuvar denetçisi mühendis, 1469 deney, 280 numune alma elemanıyla gerçekleştiriliyor. 

İnşaatların denetimini üstlenen yapı denetim ve laboratuvar kuruluşlarının faaliyetlerinin denetimi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlükleri üzerinden sene düzenli olarak gerçekleştiriliyor. 

Bu çerçevede ugüne kadar 76 bin 209 şantiye, 30 bin 745 büro, 1917 laboratuvar denetimi yapıldı. 

Türkiye'de son yıllarda yaşanan depremlerden elde edilen tecrübeler kapsamında, bugünün teknolojik gelişmelerine uyum sağlanması, uygulamada yaşanan sıkıntıların çözülerek daha etkin ve verimli bir yapı denetiminin sağlanması amacıyla yapı denetim sisteminde önemli düzenlemeler yapıldı.

Bu çerçevede gerçekleştirilen düzenlemelerden biri de 25 Aralık 2018 tarihinden itibaren uygulamaya alınan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) olarak kaydedildi. Bu sistemle, inşaatlardan alınan beton numunelerinin RFİD (çip) sistemi ile izlenmesi ve deney sonuçlarının laboratuvar ortamından herhangi bir müdahale yapılmadan Bakanlık sistemine çevrim içi aktarılmasına imkan sunuluyor. 

Yüzde 99 başarı sağlanan EBİS uygulamasının hayata geçirilmesinden itibaren bugüne kadar ülke genelinde 287 bin 067 yapıdan, 22 milyon 669 bin 190 çipli beton numunesinin alındığı ifade edildi. 

Deprem uzmanı Naci Görür resmen açıkladı: 25 Ekime dikkat! Bardağı taşıran son damla olabilir!

Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

Gram altın 34 TL birden düştü! Yükselişe geçen gram altında tansiyon yükseliyor! Yatırımcılar kırmızı alarm çabuk bakın