Genel

Yapı denetim sistemine ilişkin 4 sorun TBMM'de!

Yapı denetim sisteminde denetim firmasının müteahhitlerce belirlenebilmesi meclis gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Yapı denetim sisteminde denetim firmasının müteahhitlerce belirlenebilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Özdiş sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.

Özdiş önergesinde "4708 sayılı yasa ile başlatılan yapı denetim sistemi ile yapıların denetimi yapılmakta, olası bir felakete karşı can ve mal kaybının önlenmesi amaçlanmaktadır. Ne var ki kağıt üzerinde yapı denetimi yapılsa da denetimi yaptıran müteahhit veya yatırımcının denetim firmasını kendi seçiyor olması birçok sorunu ve denetimsizliği beraberinde getirmektedir." diyerek bu çerçevede 4 soru sordu.

Özdiş'in soruları

1- Müteahhit veya yatırımcının kendi denetimcisini kendisinin seçiyor olması sizce mantıklı mıdır?

2- Yapı denetim firmalarının para kazanbilme amacıyla çeşitli tavizler verdiği iddia edilmektedir. Bu iddialar araştırılmış mıdır?

3- Deprem riski yüksek olan ülkemizde yapıların denetiminin bilimsel ve dürüst bir şekilde yapıldığına inanıyor musunuz? 

4- Toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren yapı denetiminin kişi ve kurumlardan bağımsız, sadece can ve mal güvenliğini öncelik alacak şekilde düzenlenebilmesi için herhangi bir girişiminiz var mıdır?