Sektörel

Yapı denetim ve kentsel dönüşüm deprem riskini azaltır!

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Diyarbakır'daki konut, yapılar ve kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte o haber...

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen deprem ve ardından devam eden artçı sarsıntılar konut yapıların sağlamlığı konusunda endişeleri yeniden gündeme getirdi. Konuyla ilgili Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu. 


RİSKLİ YAPI HAVUZU BÜYÜYOR 

Yapı denetim ve kentsel dönüşümün iyi uygulanması durumunda şu anki deprem risk düzeyi oranlarının daha düşük olacağını söyleyen Bedirhanoğlu, "Yapı denetim ve kentsel dönüşüm eğer iyi bir düzeyde uygulansa şu anki deprem risk düzeyi daha düşük olurdu. Çünkü her gün yapılar yapılıyor, bu yapılar yine riskli bir şekilde yapılmaya ve inşa edilmeye devam ediyor. Mevcut riskli yapı havuzu büyüyor. Bütün yapıların denetim altında yapılması gerekiyor. Denetim var ama kâğıt üzerinde." dedi. 


PARAYI BEN VERİYORUM BENİ DENETLEYİN 

Sağlam bir yapı için en önemli noktanın beton olduğunu söyleyen Bedirhanoğlu, eğer beton zayıfsa yapabilecek çok şeyin olmadığını belirterek, "Dolayısıyla bu konuda çok iyi denetleme yapılmıyor kanısındayım. Çünkü bakıyorsunuz laboratuvar sonuçları hep olumlu geliyor. Hiç duydunuz mu piyasa laboratuvar sonuçlarının kötü geldiğini. Niye olumlu geliyor, çünkü yapı denetim firmasını tutan kişi, müteahhidin kendisi. Ben size para veriyorum diyorum ki; siz beni denetleyin, şimdi siz beni ne kadar denetleyeceksiniz." ifadelerini kullandı. 


NİÇİN BAĞLAR DEĞİL DE OFİS (YENİŞEHİR)? 

Deprem riski taşıyan bölgeler arasında Diyarbakır'ın da yer aldığını belirten Bedirhanoğlu, burada yapılar üzerinde rant elde edildiğine dikkat çekerek, "Diyarbakır'da en riskli yapılar Bağlar bölgesinde var. Ama şu an kentsel dönüşüm nerde uygulanıyor, Ofis (Yenişehir) bölgesinde uygulanıyor. Çünkü rant düzeyi yüksek bir yerdir. Alan metrekareler çok pahalı. Dolayısıyla bu olgu tam işletilemedi. Bakıyorsunuz riskli bölgeler belli, ama başka yerler dönüşüyor" şeklinde devam etti. 


AYNI BİNA İÇİN İKİ FARKLI RAPOR ALINABİLİYOR 

Bedirhanoğlu, "Kâğıt üzerinde sağlam diyorsunuz. Mesela Diyarbakır'ı gezin, bir sürü etüt merkezi var, hepsi de okul olarak görev görüyor. Bunları bir inceleyin bunlar gerçekten dayanıklı mıdır? Yine Ofis semtine gidip bakıyorsunuz; bir sürü bina risklidir diye rapor almış ve binayı yıkıp yeniden yapıyorlar, ama etrafında etüt merkezi de var. Bir etüt merkezi sağlam olmayan bir binaya kurulamaz. Çünkü ruhsat için sizden depreme dayanıklılık, depreme sağlamlık raporu isteniyor. Bu raporu almanız gerekiyor. Tabi her şey kâğıt üzerinde olunca bunları halletmek kolay. Aynı bina için 'sağlamdır' raporu alırsınız aynı bina için 'sağlam değildir' raporu alırsınız böyle trajikomik olaylar da meydan gelebiliyor." ifadelerini kullandı.



Doğru Haber