Genel

Yapı denetiminde inşaat iskeleleri de kontrol edilmeli!

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, sadece inşaat ve zemin koşullarının değil, hava ve iklim şartlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi.Yapı denetiminde inşaat iskeleleri de kontrol edilmeli...

İstanbul’da önceki gün etkili olan fırtınada Taksim’de bir inşaatın iskelesinin çökmesi, bu konudaki güvenlik tedbirlerini gündeme getirdi.


İnşaatların dış cephelerindeki çalışmaların hem işçi hem de yayaların güvenliği dikkate alınarak yürütülmesi gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, sadece inşaat ve zemin koşullarının değil, hava ve iklim şartlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Gökçe, “İskelelerin yapısından dolayı devrilmeleri gibi bir ihtimal her zaman vardır. Bu yüzden çok daha güvenli bir şekilde kurulmaları gerekir. İskeleler, dışarı ile ilintili olmamalıdır. Bunların branda veya perde ile kapatılması da zaruri.” dedi. Rüzgar ve deprem gibi şartların da dikkate alınmasını isteyen Gökçe, “Son derece işlek bir caddede iskele olduğu gibi devrildi. Burada da yapı denetim konusu devreye giriyor. İş iskelelerinin kurulması konusu yapı denetiminin içinde olması gereken bir durum.” değerlendirmesini yaptı.


İş güvenliği uzmanı Batuhan Gezer ise iskeleyle ilgili en önemli kusurun yeterli hava deliği bulunmayan perdelerin kullanılması olduğunu ileri sürdü. ‘Yelken etkisi’ diye tabir edilen bir durumun yaşandığına dikkat çeken Gezer, perdelerinde yeterince ankraj ve sık delik bulunmayan inşaatların tehlikeli saçtığını aktardı. Gezer, “Saha sahipleri içerisinin görünmemesi için iskele dışına bu tarz her tarafı kapalı bezler çekiyor. Ancak inşaatın arkası boşluk ve rüzgârın etkili olduğu bir bölge. Perdelere dolan rüzgâr yelken etkisi yaparak iskeleyi çökertmiş.” açıklamasını yaptı. İstanbul’da önceki gün etkisini gösteren şiddetli fırtına, şehrin birçok bölgesinde etkili olmuş, Taksim’deki bir otel inşaatının iskeleleri yıkılırken faciaya ramak kalmıştı. Araçların ve işlek bir caddenin üstüne göçen iskele, 5 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Olayın yaşandığı yerde bulunan bir esnaf, yılbaşından itibaren inşaatın durdurulduğu ve iskelenin o tarihten itibaren boş kaldığı bilgisini verdi. Öte yandan Şişli Belediyesi’nin, söz konusu inşaat firmasına ceza kesmediği öğrenildi.


Zaman