23 / 11 / 2024

Yapı güvenliğine 'standart' geliyor!

Yapı güvenliğine 'standart' geliyor!

Türkiye’de, tüm binaların, Avrupa’daki uygulamalara paralel "yapı güvenlik standardına" göre tasarımı için çalışma yapılacak




Bayındırlık ve İskan Bakanlığının öncülüğünde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye’de, tüm binaların, Avrupa’daki uygulamalara paralel "yapı güvenlik standardına" göre tasarımı için çalışma yapılacak.

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, böyle acıların bir daha yaşanmaması için "güvenli yapıların inşasının gerektiğinin" altını çizdi. "Depreme dayanıklı binalar için standartlara uygun yapı malzemeleri kullanılmalı" diyen Büyükhelvacıgil, TSE tarafından hazırlanan yapı malzemelerine yönelik 2 binin üzerinde Türk standardı bulunduğunu ve bunların yaklaşık tamamının Avrupa standartlarıyla uyumlu olduğunu söyledi.

TSE markası bulunan ürünlerin Enstitünün garantisi altında olduğunu, herhangi bir sıkıntı için Enstitüye başvurulabileceğini anlatan Büyükhelvacıgil, TSE belgesinin "can ve mal güvenliği" anlamına geldiğini, tüketicilerin de bu noktada duyarlı olması gerektiğini söyledi.

-BİNALAR, AYNI GÜVENLİK STANDARDINA SAHİP OLACAK-
"Tüketiciler, raftan ürün alırken TSE belgesine dikkat edebilir, ancak  inşa edilmiş bir yapıda hangi ürünün kullanıldığını nasıl anlayabilirler. Kaliteli ürün kullanımında zorunluluk getirecek daha köklü bir yaklaşım var mı?" sorusu üzerine Büyükhelvacıgil, Avrupa Yapısal Tasarım Standardlarının (Eurocode) milli eklerini hazırlama yönünde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Çalışmaya, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının öncülük edeceğini, üniversitelerin desteğiyle altyapıyı oluşturacaklarını kaydeden Büyükhelvacıgil, henüz hazırlık aşamasında olduklarını, protokollerin imzalanmadığını belirtti. Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin her bölgesinde, bölge koşullarına özel ancak temelde "aynı güvenlik standardına" sahip bina yapımını sağlayacak çalışma hakkında özetle şu bilgileri verdi:

"Biz, Avrupa Birliği tarafından yapı tasarımıyla ilgili belirlenmiş Eurocode’ların ulusal eklerini hazırlayacağız. Yani Avrupa Birliği güvenli yapı için çerçeveyi, formülü belirliyor, bunu uygulayabilmek için milli parametreleri siz belirliyorsunuz.

Eurocode, bütün Avrupa ülkelerinin, aynı esasları dikkate alarak, aynı güvenlik standardında yapı tasarımı yapmasını öngörüyor.

Eurocodeların çizdiği tasarımları kullanabilmemiz için de ülkenin bazı temel özelliklerini yani o ülkenin rüzgar yükü hangi ilde nedir, hangi ilin deprem güvenlik katsayısı ne alınacak, hangi ilin kar yükü katsayısı ne olacak gibi temel tasarım kriterleri belirleyeceksiniz. Çalışmayla, böyle tablolar, rakamsal veriler içeren milli ekler hazırlayacağız.

Parametreleri belirlemezsek, o zaman herkes istediği güvenlik seviyesinde, istediği gibi bina tasarlıyor, onun önüne geçip tek standart bir bina tasarımına, o noktaya geçmeye çalışıyoruz."

Uygulamaya ilişkin soru üzerine Büyükhelvacıgil, hesaplamada belli deprem varsayımı üzerinden deprem yükünün esas alınacağını belirterek, "Eurocodelar’da bu deprem yükünün ne olacağı yazmıyor. Bunu her ülkenin kendisine bırakıyor. Türkiye’de de standart bir yük olmayacak. Erzurum’da bina yapacaksan bunun beton hesabında, deprem yükünü şu kadar, Aydın’da yapacaksan bu kadar alacaksın gibi iller bazında tablolar belirlenecek" şeklinde konuştu.

Başka bir ifadeyle, Hakkari’de ve Adapazarı’nda yapılacak yapıların öncelikleri farklı olacak ancak bu yapıların "güvenlik" gücü, standardı aynı olacak.

Büyükhelvacıgil ayrıca, binanın kullanım amacına göre de parametrelerin değişeceğini ifade ederek, müze, okul, sinema, toplantı salonu gibi binaların aynı mimaride olsa bile, farklı parametrelerle tasarlanacağını söyledi.

-"TÜRKİYE’DE İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ DEĞİŞECEK"-
Çalışmanın, 3-4 yıl sürecek uzun soluklu bir süreç olacağını belirten Büyükhelvacıgil, "Süreç tamamlandığında, siz bir arazi aldığınız zaman bunu, bir proje bürosuna verdiğinizde, proje bürosu kodların tasarım esaslarına bakarak binanızı projelendirecek, bunu yapmak zorunda olacak" dedi.

"Eurecode’lar için milli ekler uygulamaya girdiğinde Türkiye için ne değişmiş olacak" sorusuna da Büyükhelvacıgil, güvenli yapı tasarımının standart haline geleceğini ve "Türkiye’de yapı tasarım sistemi, inşaat mühendisliğinin değişeceğini" kaydetti.

Eurocode, "Avrupa Birliğine bağlı ülkeler tarafından yapıların oluşumunda inşaat mühendisliği hizmetlerinin daha doğru ortak bir anlayış ve haksız rekabetin önlenmesi için tek standart kullanımı" amacıyla kurmaya başladığı "yapısal standart esasları" olarak tanımlanıyor. 10 ana başlık altında, 57 alt başlıktan oluşuyor.
AA

--

Yapı güvenliğine nihayet 'standart' geliyor!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye’de tüm binaların, Avrupa’daki uygulamalara paralel yapı güvenlik standardına göre tasarlanması için çalışmalar yapacak.

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bir daha Marmara Depremi gibi acıların yaşanmaması için yapı güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Depreme dayanıklı binalar için standartlara uygun yapı malzemeleri kullanılmalı" diyen Büyükhelvacıgil, TSE tarafından hazırlanan yapı malzemelerine yönelik 2 binin üzerinde Avrupa ile uyumlu Türk standardı bulunduğunu söyledi. TSE markalı ürünlerin garanti altında olduğunu ve herhangi bir olumsuzlukta kendilerine başvurulabileceğini söyleyen Büyükhelvacıgil, TSE belgesinin "can ve mal güvenliği" anlamına geldiğini ve bu noktada duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.

Eurocode, yapı standardına kılavuz olacak

Yapı güvenliği sağlamak için Avrupa Yapısal Tasarım Standardları’nın (Eurocode) milli eklerinin hazırlandığını dile getiren Büyükhelvacıgil, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın öncülüğünde altyapı oluşturacaklarını kaydetti. Henüz hazırlık aşamasında olduklarını belirten Büyükhelvacıgil, “Türkiye’nin bölge koşullarına özel ama temelde "aynı güvenlik standardına" sahip bina yapımını sağlayacağız. İklim ve deprem gibi temel tasarım kriterlerini belirleyerek rakamsal verilerle harmanlayacağız. Ortaya çıkan bilgiler bizim yapı standartlarımızı oluşturacak” diye konuştu.

‘Hazır betoncular ticari kaygıda’

Öte yandan açıklamalarına devam eden Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye Hazır Betonc ular Birliği’nin TSE belgeleri için kullandığı ifadeleri de “hazır betondaki ticari kaygılar ” olarak değerlendirdi.

“TSE belgesi zaten standarda uygunluk belgesidir" diyen Büyükhelvacıgil, sıkı bir incelemeden sonra belge verdiklerini, belge verdikten sonra da denetimleri sürdürdüklerini n altını çizdi. TSE’nin 1964’ten bu yana belge verdiğini hatırlatan Büyükhelvacıgil , güçlü bir laboratuvar alt yapısı ve ye tkin teknik kadroya sahip olduklarını söyledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Paksoy ise önceki gün düzenlediği basın toplantısında, söz konusu düzenleme için "Parayı TSE’ye yollarsanız belgeyi evinize kadar getirip teslim edebiliyor. 1 Temmuz 2010’da çok iyi bir yere gelen Türkiye’deki hazır beton konusu 30 gün içerisinde tekrardan rafa kaldırıldı. Herhalde işleri düzeltmek için bize 20 bin can kaybı yetmedi . Bilimin, aklın dediklerine belki ilerleyen felaketlerde kulak veririz" şeklinde konuşmuştu. Paksoy “Türkiye’deki betonların yüzde 50’sini bizim üyelerimiz üretiyor. Bizde af yok ama devlette af var. Nasıl rekabet edilecek? Hazır beton için TSE’den alınan belge dandik belgedir.  TOKİ  de şu anda Türkiye’de en düşük beton mukavemeti ile inşaat yapıyor" ifadesini kullanmıştı.
Emlakkulisi

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yapı güvenliğine standart geliyor

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının öncülüğünde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve üniversitelerin iş birliğiyle Türkiye’de bütün binaların, Avrupa’daki uygulamalara paralel “yapı güvenlik standardına” göre tasarımı için çalışma yapılacak. TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 17 Ağustos depreminin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, “Depreme dayanıklı binalar için standartlara uygun yapı malzemeleri kullanılmalı” dedi. Büyükhelvacıgil, “Avrupa Yapısal Tasarım Standardlarının (Eurocode) milli eklerini hazırlama yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bütün binalar tasarım esaslarına göre projelendirilecek, bu zorunlu olacak” şeklinde konuştu.
Türkiye


Geri Dön