Yapı işlerinde çalışanların periyodik sağlık muayeneleri kaç yılda bir tekrarlanır?
Yapı işlerinde çalışanların işe girişinde, işin devamında en az yılda bir, bedence bu işlere dayanıklı olduklarına dair muayene olması gerekiyor. Yapı işlerinde çalışanların periyodik sağlık muayeneleri kaç yılda bir tekrarlanır?
Yapı işlerinde çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerekiyor. İş güvenliği ve sağlığının sağlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ele alınıyor.
4857 sayılı İş Kanununun 86. maddesinde ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin işe girişinde veya işin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı olduklarına dair muayene raporları olmadıkça, bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasak olarak belirtiliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;
Ağır ve tehlikeli işlerde rapor
Madde 86 - Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin işe girişinde veya işin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı oldukları işyeri hekimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırası ile en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, sağlık ocağı, hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilmiş muayene raporları olmadıkça, bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasaktır. Sosyal Sigortalar Kurumu işe ilk giriş muayenesini yapmaktan kaçınamaz.
İşyeri hekimi tarafından verilen rapora itiraz halinde, işçi en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu hastanesi sağlık kurulunca muayeneye tabi tutulur, verilen rapor kesindir.Yetkili memurlar isteyince, bu raporları işveren kendilerine göstermek zorundadır.Bu raporlar damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
İş sağlığı ve güvenliği şartları!
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com