Emlak Terimleri

Yapı izni istatistikleri nedir?

Yapı izni istatistikleri tanımı ve hesaplamaları ile ilgili bilgiler TÜİK'in resmi internet sayfasında yer alıyor. Buna göre yapı izni istatistikleri nedir? Yapı izni istatistikleri nasıl hesaplanır?

Yapı izni istatistikleri nedir?

Yapı izni istatistikleri tanımı ve hesaplamaları ile ilgili bilgiler TÜİK'in resmi internet sayfasında yer alıyor. TÜİK, Yapı izni istatistiklerini şu şekilde tanımlıyor:


İnşaat sektörü, yatırımlarla doğrudan ilgili olması nedeniyle ekonominin genel durumundan kolayca etkilenebilen bir sektördür. Fabrika, atölye, imalathane, mağaza, dükkan gibi işyerlerinin faaliyet olarak ekonomiye kazandırılması, ihtiyaç duyulan mekanların yapımı ile mümkündür.


İnşaat sektörünün üretimi, genel ekonomik yapıdaki değişim hakkında da önemli bilgiler vermektedir. Ülkemizde, inşaat sektörünün en önemli faaliyeti olan konut üretimi; şehirleşme, halkın barınması, istihdam gibi sosyal konuları da kapsadığından, sektörün gelişimi sosyo–ekonomik yapının da gelişiminin göstergelerinden birini oluşturmaktadır.


Yapı Ruhsatı

Yapı Ruhsatı, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesi gereğince, yapımına başlanacak yapılar için belediye sınırları içinde belediyelerce, belediye sınırları dışında İl Özel İdaresi, organize sanayi bölgelerinde organize sanayi bölge müdürlükleri, serbest bölgelerde ise serbest bölge müdürlükleri tarafından verilmesi zorunlu bir belgedir .


Yapı Kullanma İzin Belgesi

Yapı Kullanma İzin Belgesi, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 30. maddesi gereğince tamamen veya kısmen biten yapılar için belediye sınırları içinde belediyelerce, belediye sınırları dışında İl Özel İdaresi, organize sanayi bölgelerinde organize sanayi bölge müdürlükleri, serbest bölgelerde ise serbest bölge müdürlükleri tarafından verilmesi zorunlu bir belgedir.


10.11.2005 Tarih ve 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kurumu Kanunu’nun 28. maddesinin a fıkrasında, Sanayi ve İş İstatistikleri Dairesi Başkanlığına “Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat Sanayi, Elektrik, Gaz, Su, Enerji, İnşaat ve benzeri konular da ihtiyaç duyulan istatistiki bilgileri derlemek ve değerlendirmek görevi verilmiştir.


Sınıflamalar

CC (inşaat tipleri sınıflaması) sınıflama sistemi kullanılmaktadır. Söz konusu sınıflama Birleşmiş Milletler tarafından 1991 yılında yayınlanan geçici Merkezi Ürün Sınıflaması (CPC) temel alınarak geliştirilen bir sınıflama tipidir. CC’de inşaatlar binalar ve bina dışı inşaat tipleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


AB Uyum

AB’nin istemiş olduğu tüm değişkenler üretilmekte olup tam uyum mevcuttur. 




Yapı İzin İstatistikleri Ocak - Eylül 2013!