29 / 04 / 2024

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021!

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021!

İmar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılar Yapı Kayıt Belgesi ile kayıt altına alınıyor. Peki Yapı Kayıt Belgesi nasıl alınır? Yapı Kayıt Belgesi başvurusu nasıl yapılır? İşte Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021...



Kamuoyunda imar barışı olarak adlandırılan, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat
ve eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve Devlet ile vatandaş arasında uzlaşma sağlanması için Yapı Kayıt Belgesi alınıyor.

Yapı Kayıt Belgesi; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan bir yapının kayıt altına alınması ve kullanımına yönelik olarak verilen, imar bakımından ilave bir hak sağlamayan ve kazanılmış hak oluşturmayan, yapının imar durumu ve ruhsata uygun hale getirilmesi veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar verilen geçerli olan geçici bir belgedir.

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021!

Yapı Kayıt Belgesi bedeli 2021

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında hesaplanarak kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabına ödeniyor. Kanunda başvuru ve bedelin ödenmesi için hak düşürücü süreler belirlendiğinden bu süre içerisinde başvurulmaması veya başvurulup bedelinin ödenmemesi halinde Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.

Yapı Kayıt Belgesi başvuru 2021

Yapı Kayıt Belgesi almak için başvurular internetten gerçekleşiyor. Yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden yapı kayıt belgesi formunun doldurulmasıyla veya kurum ve kuruluşlara başvuru yapılarak tamamlanıyor.

Ruhsatsız veya iskânsız olan yapılarda herhangi bir malik binanın tamamı için başvuru yapabiliyor ancak kat mülkiyeti başvurusu olursa tüm maliklerin muvafakat aranıyor. Aynı aykırılıklar iskânı (yapı kullanma izin belgesi) bulunan bir binada yapılmış ise, aykırılık hangi bağımsız bölümde ise müracaat o bağımsız bölüm için ve o bağımsız bölümün maliki tarafından yapılacak ve kat mülkiyeti başvurusu için yine tüm maliklerin muvafakat aranıyor.

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021!

Yapı Kayıt Belgesi başvurusu 2021

Yapı Kayıt Belgesi başvurusu sonucunda yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 olarak alınacak kayıt bedeli, başvuru sahibi tarafından genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere merkez muhasebe birimi hesabına aktarılıyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında kullanılmak için belirlenen gelirler karşılığı bakanlık bütçesine ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkili oluyor. 

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021!

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021 ekranı:

Yapı Kayıt Belgesi başvuru sorgulama 2021!

Yapı Kayıt Belgesi örneği 2021!

 


Geri Dön