28 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

İmar barışı kapsamında bulunan yapıların bu haktan faydalanabilmesi için birtakım adımların atılması gerekir. Bu çalışmalardan biri de yapı kayıt belgesi alınmasıdır. Peki, Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar? İşte detaylar...



İmar barışından faydalanmak isteyen hak sahiplerinin bazı adımları atması gerekiyor. Bazı durumlarda imar affı yapılıyor. Ancak bazı belgelerin tamamlanması ve yetkililere teslim edilmesi lazım. bu noktada yapı kayıt belgesi hazırlanacak olan yapılara imar barışı kapsamında hukuki hakları verilir. Dolayısıyla, bu haklardan faydalanmak için yapı kayıt belgesine gereksinim duyulur.

Öte yandan belirtmek gerekir: yapı kayıt belgesi imar bakımından ek bir hak sunmaz. Yürürlükte olan imar mevzuatı yapı kayıt belgesi tasarlanacak olan yapılara uygulanır. Kat irtifakı olan yapılarda bütün kat maliklerinin muvafakati ile yapı kayıt belgesi almak için başvuru gerçekleştirebilir. 

YAPI KAYIT BELGESİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Ahddurakhukuk.com'da yer alan detaylara göre, İmar affından istifade edilebilmesi, ilgili taşınmazın hangi tarihte inşa edildiği ile doğrudan ilgilidir. 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen gayrimenkuller ruhsatsız ise ya da ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmışsa imar barışından faydalanmak için başvuru yapabiliyor. Söz konusu gayrimenkullerin imar affı kapsamında değerlendirilebilmesi için yapı kayıt belgesine ihtiyacı bulunur.

Başvuru herhangi bir malik tarafından yapılabilir. Yapı kayıt belgesi imar açısından maliklere ek bir hak sunmaz. Bununla beraber yapı kayıt altına alınmış olur. Devletle vatandaşın uzlaşması amacıyla uygulanan bu işlemler kapsamında yapı hukuken tanınır. Kentsel dönüşüme kadar ya da yapının imara uygun hale getirilmesine kadar geçecek sürede bu belge geçerli olur.

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

6 Haziran 2018 tarihli 30443 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren imar barışı için yapı kayıt belgesi ile ilgili olarak uyulması gereken usul ve esaslar hakkında da bilgiler bulunuyor. Bahsi geçen konuda usul ve esaslara riayet edilmesi, öngörülen yasal süreler içerisinde gerekli işlemlerin yapılması ve ihmale düşülmemesi son derece önemlidir.

YAYPI KAYIR BELGESİ NASIL ALINIR?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imar affı noktasında neler yapılacağını belirler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığı ile ve e-devlet kapsı kullanılarak yapılması gereken başvuruları maliklerden bir tarafından yapılabilir. Gayrimenküle ait bilgilerle yapılan başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar tamamlanmış olmalıdır. Başvurunun yapılması ile yapı kayıt belgesi için bir ödeme yapılır.

e – Devlet üzerinden başvuru yapılabileceği gibi kurum ve kuruluşlardan da bu müracaatlar gerçekleştirilebilir. Yapı kayıt formu başvurular sırasında doldurulması gereken evraktır. E-devlet üzerinden veya doğrudan gerçekleştirilen başvurular sırasında bu formun eksiksiz ve tam olarak doldurulması, başvuru harcının da yatırılmış olması gerekir. Müracaatın onaylanması halinde yapı kayıt belgesi hazırlanarak başvuru sahibine verilir.

Kuzu ciğerin fiyatı eti solladı, kilosu 420 TL'ye satılıyor!

Karadeniz Ereğli'de imar nazım planı ciddiye alınmadı! Sel ve fırtına afetinin sebebi ne? 


Geri Dön