Emlak Terimleri

Yapı kooperatifinden istifa edilir mi?

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım etmek için kooperatif kuruluyor. Yapı kooperatifinden istifa edilir mi?

Yapı kooperatifinden istifa edilir mi?

Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. 


Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzelkişiler, kooperatif anasözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvuru yapmaları gerekiyor.


Kooperatif, ortaklarına kendi varlığı dışında şahsi bir sorumluluk veya ek ödemeler yüklüyor ise ortak olmak isteği, bu yükümlerin yazılı olarak kabul edilmesi halinde değer taşıyor. 

 

Yönetim Kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracat edenlerin anasözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorunda oluyor. Ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden her ortağın istifa etme hakkı bulunuyor. 


Ortaklıktan çıkma!

Ortaklıktan çıkma hakkının kullanılması, anasözleşmeyle en çok 5 yıl için sınırlandırılabiliyor.  Ortağın hiç bir suretle kooperatiften çıkamayacağına dair şartlar hükümsüz olarak kabul ediliyor. Çıkış, ancak bir hesap yılı sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılabiliyor. Anasözleşmede daha kısa bir süre belirtilip hesap yılı içinde çıkışa izin verilebiliyor. Yönetim kurulu, anasözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınacak olursa, ortak çıkma dileğini noter aracılığı ile kooperatife bildirilmesi gerekiyor.  Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşiyor. 

Kooperatif sözleşmesi nasıl feshedilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com