Genel

Yapı Kredi'nin 2010 kazancı 2 milyar TL oldu!

Yapı Kredi, 31 Aralık 2010 tarihli mali tablolarında konsolide bazda 2 milyar 255 milyon TL net kr açıkladı. Bir önceki yıla göre net krını %45 oranında artıran Yapı Kredi ’nin ortalama özsermaye krlılığı ise 4,2 puan artarak %26,9 oldu  

Yapı Kredi, 31 Aralık 2010 tarihli mali tablolarında konsolide bazda 2 milyar 255 milyon TL net kr açıkladı. Bir önceki yıla göre net krını %45 oranında artıran Yapı Kredi 'nin ortalama özsermaye krlılığı ise 4,2 puan artarak %26,9 oldu. Toplam gelirleri %10 artışla 6 milyar 649 milyon TL 'ye ulaşan bankanın, konsolide aktif büyüklüğü %29 artışla 92,8 milyar TL 'ye yükseldi.

Yapı Kredi 'nin toplam kredileri sektörün üzerinde %40 artışla 54,2 milyar TL seviyesine geldi. Mevduatta da sektörün üzerinde büyüyerek %27 artış ile 55,2 milyar TL 'ye ulaşan Yapı Kredi 'nin Sermaye Yeterlilik Rasyosu Banka bazında %16,1, konsolide bazda %15,4 olarak gerçekleşti.

Yapı Kredi 'nin 2010 performansıyla ilgili değerlendirmede bulunan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, geçtiğimiz yıl da gerçek bankacılığa odaklanarak hem büyüme hem de krlılık açısından sektördeki en güçlü performanslardan birini elde ettiklerini belirtti. Ticari verimliliğe ve karlılığa olan odaklılık, sıkı gider yönetimi ile aktif kalitesindeki iyileşme neticesinde bankanın net karını bir önceki yıla göre %45 gibi rekor bir oranda arttırmayı başardıklarını kaydeden Açıkalın, BDDK tarafından açıklanan yılsonu bankacılık sektörü verilerine kıyasla kredilerde %40 (sektör %34), mevduatta ise % 27 büyüyerek (sektör %21) başarılı bir performans yakaladıklarını da sözlerine ekledi. Açıkalın şöyle devam etti;

  “2010 yılındaki makroekonomik iyileşmeye paralel olarak yeni müşteri kazanımları, artan ticari verimlilik, aktif kalitesindeki iyileşme ve müşteri odaklı yaklaşım sayesinde bankamızın gelirleri bir önceki yıla göre %10 oranında arttı. Buna karşılık sıkı gider yönetimi neticesinde giderlerimizdeki artış enflasyon paralelinde %7 seviyesinde sınırlı kaldı.  

2010 'da sistem ve süreçlerde sağladığımız iyileştirmelerin de olumlu etkisiyle sektörün önde gelen perakende bankası konumumuzu daha da güçlendirerek, başta konut (37%) ve taşıt kredileri (62%) olmak üzere tüketici kredilerinde (%39) sektörün de üzerinde performans sergiledik. KOBİ 'lerin ihtiyaç ve beklentilerini en iyi anlayan bankalardan biri olarak geliştirdiğimiz yeni hizmet ve ürünlerin de katkısıyla taksitli ticari kredilerimizde %69 'luk bir artışa imza attık. ”

Kredi kartlarında 1988 'den beri lider olduklarını hatırlatan Açıkalın, 2010 yılını da %19,3 kredi kartı bakiyesi, %21,4 kümüle üye işyeri hacmi ve %18 POS terminali pazar paylarıyla birinci sırada kapattıklarını söyledi. Ayrıca 305 bin üye işyeri ile Türkiye 'nin en geniş ve dinamik hizmet ağına sahip olduklarını da ekledi.

Yıl boyunca, özellikle enerji sektörüne yoğunlaşarak 100 'den fazla projenin finansmanına katkıda bulunduklarını vurgulayan Açıkalın, böylece ekonomiye 3,6 milyar dolar destek sağladıklarını belirtti.

Yapı Kredi 'nin sağlam fonlama yapısını 2010 'da çeşitlendirerek daha da güçlendirdiğini ifade eden Açıkalın, toplam 2,25 milyar dolar tutarında iki başarılı sendikasyon kredisinin yanı sıra uluslararası sermaye piyasalarından 750 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli sabit faiz oranlı kredi sağladıklarını ifade etti.

FAKTORING VE LEASING 'DE LİDERLİĞİMİZ SÜRÜYOR

Yapı Kredi 'nin iştiraklerinin de sektörlerinde güçlü konuma sahip olduğunu söyleyen Açıkalın, Yapı Kredi Faktoring 'in %23,1, Yapı Kredi Leasing 'in %19,2 pazar payı ile 2010 'u lider kapattığını sözlerine ekledi.

2011 'DE AKILLI BÜYÜYECEĞİZ

2010 yılında müşteri memnuniyeti, ticari verimlilik ve yeni müşteri kazanımlarıyla sektörün üzerinde büyüdüklerini belirten Açıkalın, 2011 'i Yapı Kredi için Akıllı Büyüme yılı ilan ettiklerini söyledi. Öncelikle tüketici kredileri, KOBİ ve proje finansmanı gibi sürdürülebilir yüksek büyüme potansiyeli olan ürün ve segmentlere odaklanacaklarını açıklayan Açıkalın, “Yapı Kredi olarak karlılığımızı korumak ve sürdürülebilir kılmak için akıllı büyüme stratejimiz doğrultusunda hareket edeceğiz. Her zaman olduğu gibi odağımızda müşterilerimiz yer almaya devam edecek. Yeni müşteri kazanımının yanı sıra, müşterilerimizle ilişkilerimizi daha da derinleştirmek üzere yenilikçi ürün ve hizmetlerimizi daha da geliştireceğiz. Bu yıl da hedeflediğimiz alanlarda sektörün üzerinde bir performans kaydederek tartışmasız liderlik yolunda sağlam adımlarla yürümeye devam edeceğiz ” dedi.

60 YENİ şžUBE AçMAYI PLANLIYORUZ

868 şube ile Türkiye 'nin en geniş dördüncü şube ağına sahip bankası konumunda olduklarını belirten Açıkalın, 2011 'de ise 60 yeni şube açmayı planladıklarını kaydetti.

Yapı Kredi 'nin 31 Aralık 2010 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Net Grup krı: 2 milyar 255 milyon TL            
 Faaliyet giderleri: 2 milyar 693 milyon TL

Toplam gelirler: 6 milyar 649 milyon TL  
   
Toplam aktifler:   92 milyar 814 milyon TL


Net faiz dışı gelirler:   3 milyar 067 milyon TL    
     Toplam mevduat:   55 milyar 207 milyon TL
 
Net faiz gelirleri: 3 milyar 582 milyon TL
 Toplam krediler: 54 milyar 243 milyon TL