27 / 04 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi nedir, nereden alınır?

Yapı kullanma izin belgesi nedir, nereden alınır?

İnşaat halindeki konutların bittiği andan itibaren izin belgesi ya da iskân belgesi olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi alınması gerekiyor. Peki, Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?



Yapı inşaatının bitmesinin ardından binanın kanun ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edildiğini gösteren, yetkili birimler tarafından verilen bir tür onay belgesi olan iskan raporu, bir nevi yapı kullanım izni anlamına geliyor. Bu nedenle yapı kullanma izin belgesi olarak da ifade ediliyor. 

Yapı kullanma izin belgesi alabilmek için inşa edilen yapının projeye uygun olarak tamamlanması gerekiyor. Yapı kullanma izin belgesi ya da bir diğer bir ifadeyle iskan belgesi almak ancak bu şekilde mümkün olabiliyor. 

Yapı kullanma izin belgesi nedir, nereden alınır?

Bazı şirketler, henüz tamamlanmamış projelerde masraftan kaçınmak için bu belgeyi çıkarmayı ertelerler. Bu nedenle ev satın almayı düşünüyorsanız bu belgeyi sorgulamanız da fayda var. 

Yapı kullanma izin belgesi alabilmeniz için inşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde yapımına başlanılmış olunması gerekiyor. Ruhsat alınma tarihinden itibaren de 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. Şayet 5 sene sonunda, tamamlanan inşaat projedeki gibi değilse, inşaatın yıkılmasına karar verilebiliyor. 


Geri Dön