Emlak Terimleri

Yapı kullanma izninin şartları!

Yapı kullanma izni yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak tanımlanıyor. Yapı kullanma izni almanın bazı şartları bulunuyor. İşte, Yapı kullanma izninin şartları!

Yapı kullanma izninin şartları!

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğine göre yapı kullanma izni belgesi almak zorunlu tutuluyor.  Yapı kullanma izni yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Yapı kullanma izni belgesi Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenleniyor. Yapı kullanma izni almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor. 


Yapı kullanma izni yapının inşaatını tamamlanmış ise alınabiliyor. İnşaatı tamamlanmamış yapılara yapı kullanma izni belgesi verilmiyor. Yapı kullanma iznini müteahhitin alması gerekiyor. Yapı kullanma izni alınabilmesi için bazı şatlar bulunuyor.


Yapı kullanma izni almanın şartları!

1. Yapı Denetim Firması ya da Teknik Uygulama Sorumlularından binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını belirten teknik rapor,

2. Binanın her cephesinden çekilmiş 13 x 18 cm ebatlarında renkli fotoğraflar.

 Belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü teknik personeli tarafından her hafta salı günleri Yapı Denetim Şirketleri tarafından kontrollüğü yapılan binalar, her hafta perşembe günleri ise Teknik Uygulama Sorumluları tarafından kontrollüğü yapılan binalar için yerinde ruhsat ve eklerine uygunluğunun kontrolü yapılmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılan binaların Yapı Kullanma İzin Belgesi almak için gerekli olan evrakları tamamladıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgeleri düzenlenir. 


Ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığı belirlenen binalar için;

1. Sosyal Sigortalar Kurumu`ndan Sigorta Borcu Yoktur yazısı,

2. Vergi Dairesi`nden 2 Nolu Harç Ödendi Belgesi,

3. Binada sığınak olması durumunda Sivil Savunma Müdürlüğü`nden Sığınak Uygunluk Raporu,

4. Binada yangın merpeni olması durumunda İtfaiye Müdürlüğü`nden Yangın Merpeni veya Yangın Holü Uygunluk Raporu,

5. Her bir bağımsız bölüm için İskan Harç ve Ücretleri, binada asansör bulunması halinde Asansör İşletme Ruhsatı Ücreti ve Asansör Proje Tasdik Ücreti yatırılarak Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenlenir.


Yapı kullanma iznini kim alır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com