30 / 04 / 2024

Yapı malzemelerine standart uygulaması başladı!

Yapı malzemelerine standart uygulaması başladı!

Yapı malzemelerine 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren standart uygulaması başladı



 İnşaat mühendisliği işlerini içeren tüm yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılmak üzere üretilen yapı malzemelerine CE ve G Standart uygulaması başladı. AB uyum mevzuatı kapsamında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 2007'de yürürlüğe giren "Yapı Malzemeleri Yönetmeliği" gereğince, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren şantiyelerde kullanılan yapı malzemelerinde CE ve G İşareti olma zorunluluğu aranacak.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka yaptığı yazılı açıklamayla İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerini değişiklik hakkında bilgilendirdi. 
 
Saka yaptığı açıklamada, "AB uyum mevzuatı kapsamında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan "Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC)" 01.01.2007'de yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik kapsamında, inşaat mühendisliği işlerini içeren tüm yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılmak üzere üretilen bütün malzemeler "Yapı Malzemeleri Yönetmeliği" kapsamında değerlendirilmektedir" dedi.
 
ALTO Başkanı Adnan Saka,  "CE" kapsamı dışındaki ürünlerin piyasaya arz koşulları ile "CE" işareti taşısın taşımasın tüm ürünlerin yapıda kullanım koşullarının (G Yönetmeliği) ile belirlendiğini hatırlatarak,  "Yönetmelik gereği 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren şantiyelerde kullanılan yapı malzemelerinde CE ve G İşareti olma zorunluluğu aranacak. İlgili kurumlar tarafından da denetimler yapılacak. Ülkemizdeki Yapı Malzemeleri üreticileri bu yönetmelik hükümlerine uyacaktır.  Ancak yine de üyelerimizin bu konuya dikkat etmeleri gerekiyor." dedi.
 
Saka açıklamasında; "ilgili yönetmelik gereği, şantiye mahalline getirilen malzemelerin;  İlgili standardına uygun olarak işaretlenmiş ve beyan edilen, kullanım amacına göre performans değerleri yeterli olan malzemeler olması gerekiyor." Dedi.
 
Saka, Şantiyelerde bulundurulan malzemelerin standardının Müteahhit Teknik Sorumlusu ile Yapı Kontrol birimi sorumlusu tarafından kontrol formuyla imza altına alınacağını, uygun olmayan malzemelerin de tutanakla Bayındırlık ve İskan İl müdürlüklerine bildirileceğini sözlerine ekledi.
 

Geri Dön