Genel

Yapı Merkezi Prefabrikasyon, Avrasya Tüneli Projesini yürütüyor!

Sultanbeyli ve Lüleburgaz ' da bulunan tesislerinde beton prefabrik ürün ve sistemler üreten Yapı Merkezi Prefabrikasyon, Avrasya Tüneli Projesi ' nin hayata geçirilmesinde yer alıyor...

Sultanbeyli ve Lüleburgaz'da bulunan tesislerinde beton prefabrik ürün ve sistemler üreten Yapı Merkezi Prefabrikasyon, Avrasya Tüneli Projesi'nin hayata geçirilmesinde yer alıyor. 2014 yılında başlayan Avrasya Tünel Projesi'nde yer almanın, firmayı teknolojik ve kapasite açısından daha yukarıya taşıyacağını aktaran Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi Prefabrikasyon Bölümü Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Şahin, Avrasya Tünelinin dünyadaki önemli mühendislik eserlerinden birisi olacağını iddia etti. Şahin, tünel çalışmasını gerçekleştirmek amacıyla segment üretimi için firmalarının yeni bir üretim holünü devreye aldığını da dile getirdi. 2013 yılında ise Eren Grup'a bağlı Modern Ambalaj firması için 'PM5' projesini hayata geçirdiklerini anlatan Şahin, "Bu proje ile bina yedi ayrı bloktan oluştu. Yaklaşık 35 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan binanın 45 bin metrekarelik cephesi, ısı izolasyonlu ve izolasyonsuz panelton cephe elemanları ile inşa edildi" diye konuştu. 

"Yapılarda farklı ürünlerin birlikte kullanılması yaygınlaşacak" Firmalarının başlıca ürün ve sistemlerini anlatan İsmail Hakkı Şahin, "Panelton, iskele ve kalıp kullanımını ortadan kaldıran döşeme ve cephe elemanıdır. Yapıblok, sıva boya gerektirmeyen, değişik renk ve yüzeyde üretilen, taşıyıcı özelliğe sahip beton blok elemanıdır. Fab-tek ise prefabrik beton taşıyıcı sistem elemanları, ön germeli prefabrik köprü kirişleri ve yapıların inşaatma kalite, hız ve ekonomi getiren donatılı yığma bir yapı sistemidir" dedi. Yapılarda farklı ürün ve sistemlerin bir arada kullanılmasının giderek yaygınlaşacağını ifade eden Şahin, ürettikleri beton prefabrik elemanlarını diğer yapı sistemleri ile bir arada kullanacak şekilde geliştirdiklerini dile getirdi. Çelik yapılarda ön gerilmeli boşluklu döşeme elemanı olan Panelton'unbu çalışmalara iyi bir örnek olduğunun altını çizen Şahin, şöyle devam etti: "Taşıyıcı sistemi çelik konstrüksiyon olan yapıların ara kat döşemelerinde ön gerilmeli boşluklu döşeme elemanı olarak Panelton kullanüabilir. Panelton'un geniş açıklıklarda ağır yükler geçebilme özelliği sayesinde aks araların daha geniş belirlenebilir. Panelton ile binanın ara kat kısımları hızlı ve kolay bir şekilde inşa edilir. Boşluklu yapısı ile inşaatlara hafiflik, yüksek döşeme hızıyla ekonomi, geniş açıklıkları geçebilmesi sayesinde tasarımda esneklik imkanı verir. 


1985 yılından bu yana endüstriyel olarak üretilen Panelton'un yaklaşık 3 milyon metrekare uygulaması yapıldı." Çelik ve betonun, prefabrik metodunu oluşturan ürün gruplarından olduğunu belirten İsmail Hakkı Şahin, Türkiye'de beton prefabrik elemanların kullanımının, çelik prefabrik elemanlardan daha eski olduğuna dikkat çekti. Çelik malzemesinin yapılarda kullanılmasının son yıllarda yaygın hale geldiğini bildiren Şahin, "Tasarımcı bir mühendis için yapı sistemi farklı ürünler kullanılarak oluşturulabilir. Doğru malzemeyi doğru yerde kullanarak çok daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Bu da tasarımcıları çelik ve beton malzemelerini bir arada kullanmaya teşvik eder" şeklinde konuştu.


Dünya Bölge Sektörel Ek