Emlak Terimleri

Yapı ruhsatı almak ne kadar sürer?

Yapı ruhsatı, İmar Kanunu gereğince inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapıya resmi olarak izin verildiğini gösteren izin belgesinin alınması gerekiyor. Peki yapı ruhsatı almak ne kadar sürer? İşte inşaat ruhsatı alma süreci..

Yapı ruhsatı almak ne kadar sürer?

Yapı ruhsatı, İmar Kanunu gereğince inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapıya resmi olarak izin verildiğini gösteren izin belgesine deniyor. Yapı ruhsatı almak için gerekli belgelerin temin edilerek, belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor. Yapı ruhsatı alma süreci şu şekilde sıralanıyor.


1. Gerekli belgelerin temin edilmesi;

Tapu veya tapu kayıt sureti (müracaattan en fazla bir ay önce alınmış), 

İmar çapı (müracaattan en fazla bir yıl önce alınmış), 

Röperli veya yoksa ebatlı kroki,

Mimari projeyi statik proje,

Elektrik ve tesisat projeleri, 

Resim ve hesapları, Isı yalıtım raporu, 

Numarata krokisi, 


2. İstenen harçlar yatırılması.


Bu işlemlerin akabinde, belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir.


Ayrıca eksik veya yanlış olduğu takdirde; müracaat tarihinden itibaren on beş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildirilir. 


Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç on beş gün içinde yapı ruhsatı verilir.


İmar Kanunu'nun 29. maddesinde yer alan maddeye göre, yapı ruhsatı aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması gerekiyor. Ayrıca bu yapının 5 yıl içinde de bitirilmesi şart.


Bu süre zarfı içinde başlanılmayan ve bitirilmeyen yapıların ruhsatı geçersiz sayılıyor. Bu nedenle sürelerin aşıldığı durumlarda ruhsatın yenilenmesi gerekiyor.


Yapı ruhsatı yenileme için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com