Yapı Tasarım Yarışması 2021'in kayıtları başladı!
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS), çimentonun estetik ve yenilikçi kullanım alanlarını görünür kılmak amacıyla düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması için kayıtlar başladı.
Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tamamına yakınının üyesi bulunduğu ÇEİS’in gerçekleştirdiği “Yapı Tasarım Yarışması”na kayıtlar 15 Şubat tarihindebaşladı. Yarışmada soru sorma süresi 14 Mart, başvurular 17 Mayıs tarihine kadar devam edecek, kazananlar ise 21 Haziran'da açıklanacak.
Projeler, Tanımsız ve Atıl Kalmış Alanlara Yeni Bir Form Kazandıracak
2021'de “Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar” teması ile düzenlenecek yarışma, bulunduğumuz coğrafyada “neredeyse tüm yapılı çevreyi kuran çimentonun sınırlarını, imkânlarını ne kadar tanıyıp kullandığımız” sorusunu merkezine alıyor. Alternatif tasarımlar üretme konusunda katılımcıları cesaretlendiren yarışmada, katılımcılardan; kentin geçiş noktalarındaki tanımsız, atıl veya kullanım karakteri tam oluşmamış yapıları (köprü altı, durak, üst geçit, alt geçit, metro girişi, trafo gibi) ve yakın çevrelerini yeniden düşünmeleri, iyileştirmeleri, işlevlendirmeleri talep ediliyor.
Mevcut yapıların, müşterek alanlar yaratma konforunu yükseltecek, bekleme, buluşma, nefes alma gibi eylemlere imkan sağlayan mekanlar olarak konumlanması; tasarımın yeni bir işlev öngörmesi, mevcut işlevleri iyileştirmesi ya da bu işlevleri çeşitlendirmesi bekleniyor. Ortaya konulan fikrin, betonun/betonarmenin konvansiyonel kullanımlarına alternatif sunacak tasarımlarla desteklenmesi hedefleniyor.
Mimarlık başta olmak üzere mühendislik ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren profesyoneller ile üniversitelerin aynı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin başvurularına açık olan Yapı Tasarım Yarışması, 14 farklı kategoride toplam olarak 295 bin TL ödül dağıtacak. Yarışmanın jüri koltuğunda, sektörün saygın isimlerinden Dr. Öğr. Üyesi Tomris AKIN, Prof. Dr. Oğuz Cem ÇELİK, Doç. Dr. Nurbin PAKER, Dr. Mimar Dürrin SÜER ve Prof. Dr. Ahmet TERCAN bulunuyor.
“Sektörün Yaratıcılığını Açığa Çıkartmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz”
Yapı Tasarım Yarışması’nın, yaratıcılığı ortaya koyan bir alan olmasından büyük gurur duyduklarını dile getiren ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık:
“ÇEİS olarak üstlendiğimiz en önemli misyonlardan biri sektörümüzü geleceğe hazırlamak. Yapı Tasarım Yarışması da bu misyon ve gayretin bir uzantısı olarak, uzun bir emek ve çalışmanın ardından, 2019 yılında hayata geçti. Daha ilk yılında büyük bir ilgi görerek hem sektörümüz hem de profesyonel isimler ve öğrenciler tarafından sahiplenildi. Biz de beklentilerin ve sorumluluğumuzun farkında olarak yarışmamızı ikinci dönemine taşıdık. Umuyorum ki, uzun yıllar bu yarışma ile sektörümüze hizmet etmeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Çalbıyık, “Çimento ve beton 150 yılı aşkın süredir yapı üretiminde en çok kullanılan malzeme. Çimentonun ulaşılabilirliği, maliyet avantajı ve sağlamlığı bu yapı malzemesini büyük bir hızla hayatımızın merkezine yerleştirdi. Ancak, zaman zaman çimento ve betonun hatalı kullanımları, estetik anlamda olumsuz bir algının doğmasına da sebep oldu. Bu algıyla beraber; ortak yaşam alanlarımızda birbirinin aynısı, atıl duruma düşmüş ve kamuya hizmet etmeyen yapılar ile tasarımları görür olduk. Bu durum bizleri ‘Kentlerdeki Atıl Alanlarımızı Beraber İşlevlendirelim’ düşüncesine ulaştırdı ve bu yılın temasını ‘Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar’ olarak belirledik. Bu tema altında, alışılagelmiş kullanımların dışında, estetik ve yenilikçi kullanımlara da bir alan yaratıyoruz. Umuyorum ki, yarışmada dereceye giren projeleri uygulamaya geçirerek, yenilikçi tasarımların kent hayatının içinde son derece entegre biçimde var olabildiğini de ortaya koyacağız. Bu vesileyle, yarışmaya emeğini ve bilgi birikimini aktaran herkese şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.