03 / 10 / 2024

Yapı temel çeşitleri neler? 

Yapı temel çeşitleri neler? 

İnşa edilecek yapının üzerinde yer alan hareketli ve hareketsiz yüklerin zemine aktarılmasını sağlayan yapı elemanına temel deniliyor. Peki kaç çeşit yapı temeli var?




Farklı zemin koşulları ve yapı tasarımlarına göre uygulanan çeşitli temel türleri bulunmakta. Peki yapı temel çeşitleri neler? İnşaat doktoru sosyal medya hesabından yapı temek çeşitlerini açıkladı. İşte yapı temek çeşitleri...

Yapı Temel Çeşitleri Nelerdir?

İnşaat Doktoru @insaatdr
 

1- Tekil Temeller
Tekil temeller en basit ve yaygın temel çeşitlerinden biridir. Bunlar,  binanın yükü kolonlarla taşındığında kullanılır. Genellikle, her kolonun  kendi temeli olur. Temel sadece kolonun oturduğu kare veya dikdörtgen  bir beton tabladır.

2- Şerit Temeller (Sürekli Temel)
Şerit temeller yük taşıyan duvar yapımında yaygın olarak kullanılır ve  tüm duvarın ağırlığını destekleyen uzun bir şerit görevi görür. Bunlar,  bina yüklerinin taşıyıcılık görevini duvara veren eski binalarda olduğu  gibi yalıtılmış kolonlar yerine tüm duvarlar tarafından taşındığı  yerlerde kullanılır.

3- Radye Temeller
Mat temel olarak da adlandırılan radye temel, binanın tüm ayak izi  boyunca uzanan, böylece binayı destekleyen ve ağırlığını zemine aktaran  toprak üzerinde duran tek beton blok bir levhadır. 
Radye temeli genellikle toprak zayıf olduğunda, binanın ağırlığını  binanın tüm alanına dağıtır ve daha küçük bölgeler (tekil temeller gibi)  veya tek noktalarda (kazık temeller gibi) dağıtmaz. Bu toprak  üzerindeki baskıyı azaltır.

4- Kazık Temeller
Bir kazık temelde, beton gibi güçlü bir malzeme zemine çakılarak yapılır, böylece yapılar üstüne desteklenebilir.
Kazıklı temeller aşağıdaki durumlarda kullanılır:
- Yüzeyde zayıf bir toprak tabakası olduğunda. Bu katman binanın  ağırlığını destekleyemez, bu nedenle binanın yükleri bu katmanı atlamalı  ve zayıf katmanın altındaki daha güçlü toprak veya kaya katmanına  aktarılmalıdır.
- Bir binanın, çok yüksek bir yapıdaki gibi çok ağır, konsantre yükleri olduğunda.

Yapılarda 'kalitesiz ürün' alarmı! Deprem güvenliği riske atılıyor!

İnşaat sektöründe işçi maaşları tavan yaptı! Son iki yılda demir işçilik fiyatı yüzde 500 arttı!

Geri Dön